Subota, 23 rujna, 2023

Enes Karić imenovan za direktora DKPT-a

Autor:Patria

Preporučeno

Enes Karić imenovan je za novog direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Do sada je Karić obavljao dužnost komandanta Specijalne jedinice SIPA-e. On će na mjestu direktora DKPT-a zamijeniti Mirsada Vilića, koji je dva mandata bio direktor DKPT-a.

Za zamjenika direktora Granične policije BiH imenovan je Ensad Korman.

Za današnju sjednicu Vijeća ministara BiH nije bila uvrštena tačka dnevnog reda kojom se predviđa imenovanje direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kao i zamjenika direktora Granične policije.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH traži da se Miloradu Dodiku zabrani obavljanje funkcije predsjednika RS-a

No, Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice insistirao je da se na današnjoj sjednici Vijeća ministara nađe ovo pitanje.

HDZ BiH želio je odgoditi ovu tačku, no Hurtić je insistirao.

Inače, na listi uspješnih kandidata za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine su Enes Karić, Ensad Korman i Mustafa Selmanović.

Kako je potvrđeno Patriji ministri HDZ-a bili su voljni umjesto prvorangiranog Karića na ovu poziciju izglasati Mustafu Selmanovića, a što je naišlo na protivljenje prije svih kod ministra Hurtića.

Upravo se čita:  Komšić: Izostanak podrške BiH otvara mogućnost sukoba na Zapadnom Balkanu

Podsjećamo, ranije je imenovan Đuro Knežević za zamjenika direktora DKPT-a, a njemu nikako ne odgovara da za direktora ove policijske agencije bude imenovan Karić, s kojim se Knežević poznaje iz SIPA-e, gdje su obojica radili.

Knežević je blizak HDZ-u, pa se u kuloarima već moglo čuti kako se lobiralo u Nezavisnom odboru da Karić ne bude imenovan!

Upravo se čita:  Od danas na snazi: Registracija vozila poskupljuje i do 400 maraka

Ovim imenovanjima kompletirano je čelništvo policijskih agencija na državnom nivou. Novo Vijeće ministara imenovalo je ranije sve srpske i hrvatske, a poništio konkurs za bošnjačke pozicije.

Direktor SIPA-e je Darko Ćulum čiji mandat je počeo 2020. godine, zamjenik je Zoran Galić, direktor GP BiH je Mirko Kuprešaković, dok su dva zamjenika u DKPT-u Đuro Knežević i Goran Amidžić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

Ciklona će u dane vikenda u Bosni i Hercegovini donijeti padavine i manje topao zrak u odnosu na proteklu...

Možda vas zanima i ovo