Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

EU diplomati u nevjerici gledali što Charles Michel radi u Beogradu: ‘Pa nismo ga slali da s Vučićem peče ćevape!‘

Preporučeno

Srbiji je i prije ovog posjeta iz Bruxellesa poslana poruka da “uski odnosi s Putinovim režimom nisu kompatibilni s putem prema članstvu u EU”.

Predsjednik Europskog vijeća podržao je Srbiju na putu prema EU te opet zatražio da podrži i stavove EU o ruskoj agresiji

Dan nakon što je u Bruxellesu prvi put objavio ideju o stvaranju “Europske geopolitičke zajednice”, u kojoj bi uz zemlje EU bile i europske države koje to nisu, uključujući i šest država zapadnog Balkana, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel posjetio je Beograd.

Bila je to prva stanica na prvoj balkanskoj turneji tijekom koje je posjetio i Albaniju te potom i Bosnu i Hercegovinu. Za dva ili tri tjedna Michel će posjetiti i Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, a za 23. lipnja ujutro sazvao je zajednički sastanak lidera EU s kolegama iz država zapadnog Balkana.

Trgovinska razmjena

Vidjevši fotografije koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio na društvenim mrežama, uz komentar “ćevapčiće smo radili zajedno”, neki su se diplomati u Bruxellesu zapitali je li Michel u Beograd otišao poslati poruku da Srbija mora uvesti sankcije Rusiji, kako bi dokazala da doista dijeli zajedničke vrijednosti s EU, ili je išao peći ćevape s Vučićem. Zapravo, Michel je učinio i jedno i drugo. Pružio je potporu Srbiji na putu prema EU, a istodobno zatražio da Srbija podrži i stavove EU oko ruske agresija na Ukrajinu.

Upravo se čita:  Firma iz Hrvatske poslala radnike na rad u Njemačku: Radili na crno, njemačka policija ih privela

Srbiji je i prije ovog posjeta iz Bruxellesa poslana poruka da “uski odnosi s Putinovim režimom nisu kompatibilni s putem prema članstvu u EU”.

Vučić je, s druge strane, iskoristio priliku da izuzetno proruskoj javnosti u Srbiji objasni kako ipak znatno više ovise o Europskoj uniji. Spominjao je brojke prema kojima je ove godine, dosad, trgovinska razmjena Srbije s EU porasla za 33 posto te da je EU najveći investitor u Srbiji s udjelom od 67 posto u ukupnim investicijama.

Predsjednik Srbije je rekao kako “nije nikakva novost” da napredak Srbije na putu prema članstvu EU uvjetuje sveobuhvatnom normalizacijom odnosa s Kosovom jer se to zna od samog početka. Dijalog između Kosova i Srbije, koji se uz posredovanje EU odvija već 11 godina u Bruxellesu, nije dosad dao željene rezultate.

Upravo se čita:  Hrvatica (42) zavela penzionera (74): Rekla mu da je doktorica, uzela mu 11.000 eura

Charles Michel ponovio je da njegov prijedlog o “Europskoj geopolitičkoj zajednici” nipošto nije zamišljen kao alternativa postojećem procesu proširenja, nego više kao prilika da se neke države, koje pregovaraju o članstvu, priključe u pojedine sektore EU i prije punopravnog članstva. Osim zemalja zapadnog Balkana, ta bi zajednica bila otvorena za sve europske zemlje koje nisu članice Europske unije, ali su spremne dijeliti iste vrijednosti i ciljeve.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je, upozorivši na dramatične promjene u sektoru energetike nakon ruske agresije na Ukrajinu, pozvao zemlje zapadnog Balkana da se priključe i u planiranoj zajedničkoj nabavi energenata Europske unije.

Uskoro će zemlje Zapadnog Balkana prvi put posjetiti i njemački kancelar Olaf Scholz. On je u govoru pred Bundestagom podržao napore zemalja zapadnog Balkana za članstvo u EU te upozorio da bi eventualno ubrzanje ukrajinskog puta prema članstvu bilo nepošteno prema zemljama zapadnog Balkana.

Upravo se čita:  Jak zemljotres u Jadranskom moru: Postoji opasnost od "after" šokova

Pristupni pregovori

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je tijekom posjeta Albaniji podržao otvaranje pristupnih pregovora. Uz Sjevernu Makedoniju, Albanija već godinama čeka na otvaranje ovih pregovora, iako je, prema ocjeni Europske komisije, odavno ispunila sve potrebne uvjete. Sjevernu Makedoniju blokira Bugarska, a neke zemlje EU ne žele da se pregovori otvore s Albanijom, nego traže da se to dogodi u paketu. Sjeverna Makedonija je aplikaciju za članstvo predala još prije 18 godina.

Tijekom posjeta Bosni i Hercegovini Michel bi trebao poslati poruku o potpori jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje. Nije najavljeno što će on reći o izbornim reformama, iako Hrvatska gaji nade da će ovaj posjet biti prilika za potporu nastojanjima za izborne reforme kojima će se osigurati pravo Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti. EU je izrazila žaljenje zbog neuspjeha napora za izmjenu izbornog zakona, ali je, bez obzira na to, podržala održavanje izbora na jesen.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas