Utorak, 27 veljače, 2024

EU izdvaja nove milione za Zapadni Balkan: Ovaj put će profitirati Oružane snage Bosne i Hercegovine

Preporučeno

Od tog novca finansiraće se sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice, laboratorijska oprema i zalihe, i IT i komunikaciona oprema.

Vijeće Europske unije donijelo je odluku o izdvajanju šest miliona eura za nabavku opreme i materijala za saniteske jedinice oružanih snaga Srbije, Albanije, Crne Gore, BiH i Sjeverene Makedonije, okupljenih u regionalnoj inicijativi Balkanska medicinska radna grupa.

Upravo se čita:  Reakcija OHR-a: Ustav BiH ne ostavlja bilo kakav prostor za 'suverenitet' entiteta

Novac će biti osiguran iz Europskog fonda za mir.

Iz Vijeća EU kažu da je cilj ove pomoći jačanje vojnomedicinskih kapaciteta u regionu, povećanje sposobnosti za pomoć civilima, ali i doprinos regionalnoj saradnji i koheziji.

Od tog novca finansiraće se sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice, laboratorijska oprema i zalihe, i IT i komunikaciona oprema.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

Inače, Balkanska medicinska radna grupa okuplja šest zemalja, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju sa ciljem da se osigura brz i efikasan regionalni odgovor na prirodne katastrofe i krizne situacije.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u predmetu „Izvor 2“, pod nadzorom...

Još vijesti za vas