Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

EU pritišće RS, upitno finansiranje projekata u ovom entitetu

Autor:Patria

Preporučeno

Na sastanku je predstavnica Njemačke jasno tražila da se iz projekata izuzme pomoć za RS zbog političke situacije i političkih blokada.

Evropska unija neće finansirati rješavanje problema vodosnabdijevanja u općinama i gradovima entiteta Rs – Doboj, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prnjavor, Zvornik i Trebinje, saznaje Politicki.ba.

Manjem bh. entitetu EU je ranije uskratila finansiranje radova na koridoru 5c, u dijelu koji prolazi kroz ovaj dio BiH, te projekat revitalizacije željezničkih pruga. Vrijednost tih projekata iznosila je oko 600 miliona eura.

Upravo se čita:  Oglasili se iz MUP-a ZDK nakon zločina koji je šokirao BiH: Napadač Aidu usmrtio pucnjem iz lovačke puške dok je radila u pekari

Sankcije su odgovor na politiku blokada i secesije koju provode stranke iz entiteta Rs, predvođene Miloradom Dodikom.

Odluka da se ne finansiraju projekti vodosnabdijevanja inicirana je danas u Rimu, tokom sastanka Operativnog odbora Investicionog foruma zapadnog Balkana (WBIF).

Na sastanku se raspravljalo o aplikacijama za projekte iz cijelog regiona uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je predstavnica Njemačke jasno tražila da se iz projekata izuzme pomoć za Rs zbog političke situacije i političkih blokada.

Upravo se čita:  Dijelove BiH pogodila “ledena oluja”, padao grad veličine oraha

Isti zahtjev je imala i Holandija, Španija, Švedska, Češka, te Austrija.

Francuski predstavnik je podržao stav Njemačke ali je u svojoj formulacije nije spomenuo Rs već “one koji ruše Dejtonski sporazum”.

Evropska komisija je navela da će nastaviti nadzirati političku situaciju i pokušati pronaći rješenje kroz dijalog ali, za sada, financiranje rastućeg broja projekata za RS je na ledu.

Upravo se čita:  Novi udar na džep građana: Poskupljuje nekadašnji sinonim za jeftinu namirnicu

WBIF je investicijski okvir koji sadrži skoro 30 milijardi eura vrijedan fond ekonomske pomoći i izuzetno povoljnih kredita za šest država zapadnog Balkana.

U Rimu su, kako saznaje ovaj portal, podržani projekti koje su podnijele općine i gradovi iz entiteta F BiH – uključujući i infrastrukturne projekte u Gračanici, Tešnju, Širokom Brijegu….

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: ‘Poznata su njihova imena, a i saradnici’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je saslušanjem ljekara sa KCUS-a u slučaju "Dženan Memić", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. To...

Možda vas zanima i ovo