Srijeda, 24 srpnja, 2024

EU šalje novu pomoć: Po 5.000 KM za više od 1.500 građana BiH

Preporučeno

“Kroz ove projekte bit će implementirano više od osam miliona KM sredstava koje je osigurala EU u BiH, a ukupna vrijednost projekata je do 20 miliona KM”

Više od 1.500 građana u entitetu RS dobit će do 5.000 KM na osnovu natječaja za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Europske unije za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović.

Todorović je naveo da je na natječaj za provođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim poduzećima pristiglo više od 100 prijava poslovnih subjekata, a odobreno je 56 projekata koji će biti financirani, dok se za projekt za fizičke osobe prijavilo više od 2.500 građana RS.

Upravo se čita:  Djevojčica Ajla prodaje voće kako bi zaradila za knjige i džeparac

“Kroz ove projekte bit će implementirano više od osam miliona KM sredstava koje je osigurala EU u BiH, a ukupna vrijednost projekata je do 20 miliona KM”, istaknuo je Todorović.

On je rekao da je bilo više prijava na ove natječaje u odnosu na raspoloživa sredstva, te da očekuje da će u razgovorima s EU i međunarodnim donatorima ovi projekti biti nastavljeni.

Upravo se čita:  BH. meteorolozi objavili vijest koja će obradovati mnoge: Polako, ali sigurno, dolaze nam nešto ugodniji i podnošljiviji ljetni dani

Todorović je pojasnio da su građani novac mogli dobiti za zamjenu stolarije, postavljanje termoizolacije na fasadi, zamjenu sustava grijanja energetski efikasnim sustavima ili ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe.

Vlasnici stambenih objekata za ove namjene mogli su dobiti maksimalno 5.000 KM, odnosno 50 posto od ukupnih troškova, dok preostalih 50 posto moraju sami financirati.

Upravo se čita:  Putna apoteka: Šta stručnjaci savjetuju za ponijeti na put

Za podršku za provođenje mjera energetske efikasnosti za mala, mikro i srednja poduzeća bio je predviđen budžet oko tri miliona KM, piše Hercegovina.info.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas