Subota, 20 srpnja, 2024

EU spremila milijardu eura za korist građana BiH

Preporučeno

Delegacija EU u BiH, zajedno s lokalnim organizacijama i medijima, informisaće javnost i sve zainteresovane da se uključe u ove aktivnosti.

Direktor Direkcije za evropsko planiranje BiH, Zoran Zeljko, iznio je mišljenje da bi Bosna i Hercegovina, u idealnim okolnostima, mogla povući više od milijardu eura iz Planiranog rasta za zapadni Balkan, koji predstavlja novu inicijativu EU za naš region. Cilj ove inicijative je podržati provođenje reformi u procesu približavanja EU.

Ipak, Zeljko je istakao da će ovaj proces biti složen, sproveden u više faza i veoma zahtjevan u smislu reformskog napora koji će vlasti na svim nivoima u BiH morati uložiti.

“U BiH je formiran Radni tim, koji ima zadatak da pripremi listu reformi i usaglasi je sa Europskom komisijom. Vodi ga predsjedateljica Vijeća ministara, tu su i ministri iz Vijeća ministara. Oba predsjednika entitetskih vlada i ministri financija kao i deset županijskih premijera. Radni tim je već uradio određeni dio posla u pripremi Liste reformi, ali rokovi koje propisuje Europska komisija su nikad kraći pa je posao uistinu zahtjevan”, rekao je on.

Upravo se čita:  Inspekcija privremeno zatvorila dva bazena u Sarajevu, ima li opasnosti za građane?

Inicijativu je najavila Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, kao rezultat primjedbi i sugestija unutar EU i zemalja regiona. Istaknuto je da je važno ne samo da EU obezbijedi sredstva i tehničku pomoć zemljama u procesu pristupanja, već i da strogo uslovi dodjelu sredstava istinskim provedenim reformama.

Nakon što je Fon der Lajenova najavila da će Komisija preporučiti Evropskom savjetu da započne pregovore s BiH, Plan rasta bi trebao biti iskorišten kao instrument podrške BiH u procesu provođenja reformi. Cilj je da sredstva budu usmjerena direktno na podršku građanima kroz vlastite projekte ili reforme koje bi trebale olakšati njihov život.

Upravo se čita:  Kako je došlo do lančane havarije na Balkanu 21. juna: Sve je počelo prekidima na dva dalekovoda

Delegacija EU u BiH, zajedno s lokalnim organizacijama i medijima, informisaće javnost i sve zainteresovane da se uključe u ove aktivnosti.

Međutim, BiH će biti obavezna da izradi vlastiti plan reformi, usaglasi ga sa Europskom komisijom, te da tek onda, u naredne tri do četiri godine, otvori pristup finansijskim sredstvima.

Reforme koje su predviđene obuhvataju područja zelene i digitalne tranzicije, ljudskog kapitala, tržišta rada, socijalnih pitanja, obrazovanja, poslovnog okruženja i vladavine prava.

Direkcija za evropske integracije ističe da se za region radi o ukupno šest milijardi evra, od čega se dva miliona odnose na grantove, a ostatak na povoljne kredite. Ova podrška provođenju reformi jedan je od četiri stuba na kojima se temelji Plan rasta za zapadni Balkan.

Upravo se čita:  Konjic: Poskok i šarka ugrizle tri osobe u jednom danu, veoma su agresivne

Također, bit će primijenjeno strogo uslovljavanje dodjele sredstava provođenjem reformi, što je propisano u Prijedlogu uredbe o uspostavljanju instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan.

Institucije BiH već su pokrenule aktivnosti, uključujući sve nivoe vlasti, a aktivnosti se odvijaju u skladu s dinamikom rada koju određuje Evropska komisija.

Očekuje se da će Plan rasta imati pozitivan uticaj na dinamiku integracije u EU, kao i na rast ekonomija i životnog standarda građana država regiona.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas