Četvrtak, 23 svibnja, 2024

EU uskoro više neće pečatirati pasoše državljana trećih zemalja koji ulaze u Schengen

Preporučeno

“EES će zamijeniti dosadašnji sistem ručnog pečatiranja u pasoše, koji je dugotrajan, ne daje pouzdane podatke o graničnim prelazima i ne omogućava sistematsko otkrivanje prekomjernog boravka”.

Državljani trećih zemalja kojima je dozvoljeno da uđu u šengenski prostor bez viza ili sa kratkoročnom vizom uskoro više neće imati pečat u pasoš jer će se informacije o ulasku i izlasku u blok automatski evidentirati putem novog automatizovanog sistema. – Sistem ulaska/izlaska.

Sistem ulaska/izlaska je novi automatizovani sistem za koji se očekuje da će u potpunosti biti lansiran kasnije ove godine. Sistem će se koristiti za praćenje putnika iz trećih zemalja koji ulaze u EU i otkrivanje onih koji više borave, prenosi SchengenVisaInfo.

“EES će zamijeniti dosadašnji sistem ručnog pečatiranja u pasoše, koji je dugotrajan, ne daje pouzdane podatke o graničnim prelazima i ne omogućava sistematsko otkrivanje prekomjernog boravka”.

Isto ima za cilj i modernizaciju nekih drugih postojećih procedura koje putnici iz trećih zemalja moraju slijediti pri dolasku u blok, čime se putnicima omogućava brži prelazak granica.

Otkriveno je da će sistem bilježiti specifične podatke o putnicima, uključujući njihovo ime, otiske prstiju, sliku lica, vrstu putne isprave, datum i mjesto ulaska, datum i mjesto izlaska, kao i period njihovog boravka u šengenskoj zoni.

Čim sistem ulaska/izlaska postane u potpunosti operativan, putnici koji mogu ući u šengenski prostor bez vize morat će dobiti dozvolu za putovanje putem interneta – Evropski sistem informacija i autorizacija putovanja (ETIAS).

ETIAS je potpuno elektronski sistem koji će se koristiti za praćenje posetilaca kojima nije potrebna viza za ulazak u šengenski prostor. ETIAS će koštati 7 eura po osobi i prvo će važiti tri godine. Oko 1,4 milijarde ljudi koji trenutno mogu ući u šengenski prostor bez vize morat će podnijeti zahtjev za ETIAS.

Osim što planiraju pokrenuti sistem ulaska/izlaska ove godine, vlasti EU su otkrile da planiraju i promjene u procesu podnošenja zahtjeva za vizu.

Evropski parlament je nedavno odobrio izvještaj da se procedure podnošenja zahtjeva za šengensku vizu u potpunosti postave onlajn . Usvojenim izvještajem nastoji se modernizirati procedure podnošenja zahtjeva za šengensku vizu prelaskom na digitalni sistem sa fizičke aplikacije i naljepnica za vizu.

Evropski parlament je naglasio da će se zahtjevi za vizu, čim se odobri takav plan, obrađivati ​​na jedinstvenoj platformi i istovremeno napomenuli da će to omogućiti podnosiocima zahtjeva koja će zemlja primiti njihov zahtjev.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas