Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Evo gdje sve možemo letjeti iz BiH i koliko puta sedmično

Preporučeno

Direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, ističe da trenutno saobraćaju 23 redovne linije, a linija na kojoj sarajevski aerodrom ima najveći broj sedmičnih frekvencija je linija za Istanbul – čak 34 leta sedmično.

Na koje sve destinacije možemo letjeti iz Sarajeva, Mostara i Tuzle? Koliko je letova na bh. aerodromima na sedmičnom nivou i koji je broj putnika? Kakvo je interesovanje, koji gradovi su među najtraženijima te koje su cijene? Da li možemo najaviti nove linije za ljetni period? O ovim, ali i drugim pitanjima u Novom danu govorili su predstavnici aerodroma iz Sarajeva, Mostara i Tuzle.

Kada je riječ o glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Vedrana Vikić – Musić, direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, ističe da trenutno saobraćaju 23 redovne linije, a linija na kojoj sarajevski aerodrom ima najveći broj sedmičnih frekvencija je linija za Istanbul – čak 34 leta sedmično.

“Imamo nove linije koje je uvela avio kompanija Ryanair – Milano, Memingen, Brisel i Geterburg – imamo dva leta sedmično. Avio kompanija SunExpress je uvela novu liniju za Izmir i Antaliju, također dva leta sedmično. Avio kompanija LOT Polish je ponovo povezala Varšavu i Sarajevo pet puta sedmično. Imamo letove ka Džedi tri puta sedmično, let za Stockholm jednom sedmično, Frankfurt devet puta sedmično, Zagreb deset puta sedmično, Beograd sedam puta sedmično, Abu Dhabi četiri puta sedmično, Kuvajt za sada dva leta sedmično, a od šestog mjeseca kada nam pored Jazeere, liniju uspostavlja i Kuwait Airways, imat ćemo značajno više letova. Za Keln četiri leta sedmično, Stuttgart dva, Zürich šest, Skoplje tri, Riad dva, Beč 14 i Dubai sedam”, ističe postojeće linije Vedrana Vikić – Musić.

Upravo se čita:  Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Značajan broj novih avio kompanija, kaže, od sedmog mjeseca povećava broj sedmičnih frekvencija, pa se u naredna dva mjeseca očekuje osam novih destinacija – Oslo, Šarža, Doha, Atina, Hurgada, Kopenhagen, Solun i Monastir.

Mostar i Tuzla

Kada je u pitanju Aerodrom Mostar, Marko Đuzel, direktor tog aerodroma kaže kako su trenutno aktuelni letovi za Zagreb – tri puta sedmično sa Croatia Airlines.

Upravo se čita:  Uskoro otvaranje: Počelo postavljanje prvog sloja asfalta na mostu Počitelj

“Od ponedjeljka nam počinje let za Beograd, tri puta sedmično sa Air Serbia i od 30. aprila kreću letovi za Italiju i Njemačku, odnosno počinjemo letove za Bari, Rim, Veronu i Minhen. Tako da ćemo imati sada povezan Mostar sa šest destinacija, od toga Zagreb i Beograd tri puta sedmično, dok su ostali letovi dva puta sedmično”, ističe Đuzel.

Upravo se čita:  Objavljene cijene karata za letove Istanbul – Tuzla

Mirnes Vejzović, izvršni direktor za marketing i razvoj kaže da se sa tuzlanskog aerodroma leti na tri destinacije osam puta sedmično – Dortmund, Memingen i Bazel, preko avio kompanije WizzAir. Ističe da predstavnici aerodroma trenutno pregovaraju s drugim avio kompanijama kako bi Tuzla vratila staru slavu.

“Mi smo prošle godine u martu imali 53.076 prvorazrednih putnika, imali smo 47 sedmičnih letova iz Tuzle, imali smo kompaniju Ryanair, imali smo dva bazna WizzAir aviona u Tuzli. Međutim, desilo nam se to u augustu, na šta Aerodrom Tuzla nije mogao da utječe, ali kontinuirano radimo da povratimo staru slavu u Tuzli i nadamo se lijepim vijestima iz Tuzle u narednom periodu”, dodaje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas