Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Evo kako još možete iskoristiti kafu i čaj u kućanstvu

Nemojte propustiti

Volite li se ovih hladnih dana posebno zagrijati šalicom čaja ili se razbuditi kafom, sačuvajte ostatke jer su višestruko korisni.

cajNeugodni mirisi na rukama

I kafa i vrećice čaja dobro su iskoristive za odstranjivanje mirisa s ruku nakon kuhanja. To su najčešće mirisi luka, češnjaka ili ribe. Prije nego što do kraja operete ruke, istrljajte ih iskorištenom vrećicom čaja pa ih nasapunajte i isperite toplom vodom.

Sjajni podovi i drveni namještaj

Parkete ili drveni namještaj možete ulaštiti i očistiti vrećicama čaja, savjetuje blog Earth 911. U tri litre vode prokuhajte 5 do 10 iskorištenih vrećica čaja i zatim tom vodom operite parkete ili očistite namještaj na uobičajeni način. Imajte na umu da čaj može potamniti drvo pa ga je najpametnije koristiti na tamnijem namještaju.

Napasti u vrtu

Imate li u vrtu nepoželjne goste poput puževa ili mrava, posipajte ih mljevenom kavom. Čak i iskorištena kava, odnosno talog mogu poslužiti u ovu svrhu. Ako vaša mačka voli obavljati nuždu baš u vrtu, kafa će je odvratiti od toga.

Masno posuđe

Lako ga možete oprati mljevenom kafom, bila ona kuhana ili ne. Nanesite je na spužvicu za pranje posuđa i kafa će poput abrazivnog sredstva skinuti masnoću i prljavštinu s lonaca. Ako je suđe jako prljavo, namočite ga preko noći u toplu vodu s dvije iskorištene vrećice čaja, jer će tanini pomoći da se prljavština odlijepi s lonaca.

Njegujte biljke

I kafa i vrećice čaja pomažu u njezi kućnih biljaka. Kafa je prirodno gnojivo za biljke poput ruža, rhododendrona ili azaleja te povrće poput rajčica i mrkve. Čaj je nešto manje kiseo pa je bolji za biljke koje se njeguju na taj način.

Lijepa stopala i ruke

I u pedikuri i manikuri može vam pomoći čaj. Vrećice čaja imaju antibakterijsko djelovanje pa ih stavite u toplu vodu i ostavite ruke ili stopala da se namaču desetak minuta. Lakše ćete odstraniti višak kože i urediti nokte.

Mirisi u hladnjaku

Umjesto da kupujete razne proizvode za čišćenje hladnjaka i uklanjanje neugodnih mirisa, u posudu stavite mljevenu kafu i ostavite da sve upije. Za još bolje rezultate prepržite kavu u pećnici i kad se ohladi ostavite u hladnjaku da otjera neugodne mirise.

Bojenje kafom

Kafu stavite u vruću vodu na deset minuta, dok ne pusti boju. Precijedite vodu i zatim njome možete obojiti jaja za Uskrs ili manje komade bijele odjeće.

(Tportal)

Pročitajte još

Izdvajamo

Meteorolozi opet objavili upozorenje za građane: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do ponedjeljka

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Jutros je u...

Možda vas zanima i ovo