Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Evo kako pojedini vitamini djeluju na organizam

Preporučeno

Vitamin A/beta-karoten jača imunitet, održava tkiva, učestvuje u formiranju zuba i kostiju i čuva vid. Prirodni izvori ovog vitamina su obogaćeno mlijeko, džigerica, žumance, tamnozeleno lisnato povrće, voće narandžaste boje.

zumanceVitamin D jača kosti i pomaže u prevenciji osteoporoze. Također, može da smanji rizik od kancera debelog crijeva, multipla skleroze i reumatoidnog artritisa, čuva vid i ublažava menstrualne grčeve. Prirodni izvori su mlijeko, sok, sojino mlijeko i cerealije (koje su obogaćene vitaminima), losos, sardine i žumance.

Vitamin E sprečava oštećenja DNK, koja su osnovni uzrok starenja ćelija. Koristi se u prevenciji srčanih oboljenja, kancera, gubitka memorije i katarakte. Jača imunitet. Prirodni izvori su pšenične klice, suncokretovo ulje, badem, lješnik, kikiriki i špinat.

Vitamin K ubrzava proces koagulacije, štiti kosti i može da umanji rizik od srčanih oboljenja. Prirodni izvori su zeleno lisnato povrće.

Folna kiselina potpomaže proces normalnog rasta ćelija i sprečava anemiju i defekte na porođaju. Također, može da redukuje rizik od srčanih oboljenja, hipertenzije, preranog porođaja, gubitka memorije, Alchajmerove bolesti, depresije i kancera. Prirodni izvori su zeleno lisnato povrće, sok od narandže, pšenične klice, kuhani suhi grah i sočivo.
(Oslobođenje)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Planirate vikend provesti na moru: Ovo su manje poznati granični prijelazi gdje su zadržavanja minimalna

Mnogi stanovnici juga Hercegovine žele poslije radnog dana ili za vikend ”skoknuti” na Jadransko more ”na dan”. U prosjeku...

Još vijesti za vas