Srijeda, 17 srpnja, 2024

Evo koliko je iznosila najviša plaća isplaćena u vrijeme pandemije koronavirusa

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

– Na isplaćene iznose plaća su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi. S obzirom na to da su ovi iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da oni, osim mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice u tom mjesecu – pojasnili su iz Porezne uprave FBiH

Period pandemije koronavirusa u BiH obilježen je brojnim otkazima, ali i smanjenjem plaća onima koji su uspjeli zadržati svoj posao. Da nisu svi građani BiH na isti način pogođeni korona ekonomskom krizom, pokazuju podaci poreznih uprava FBiH i RS.

Upravo se čita:  BH Meteo: Evo koliko će još najmanje trajati toplotni talas!

Iz Porezne uprave FBiH kazali su nam, naime, da prema evidencijama u Federaciji, najviša neto plaća koja je prijavljena za mart iznosila je 181.842,35 KM i to u djelatnosti bankarstva.

– Najviša neto plaća za april bila je 98.357 KM, u djelatnosti trgovine – istaknuto je.

Dodali su da podatak o najvišoj isplaćenoj plaći za maj 2020. godine u ovom trenutku ne mogu dostaviti, jer se podaci još dostavljaju i obrađuju.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

– Na isplaćene iznose plaća su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi. S obzirom na to da su ovi iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da oni, osim mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice u tom mjesecu – pojasnili su.

S druge strane, iz Porezne uprave RS kazali su da je najviša plaća u martu ove godine isplaćena na području Republike Srpske iznosila 19.923 KM.

Upravo se čita:  Guterres: Da sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da izgradimo svijet bez genocida

– Ovu plaću ostvario je poreski obveznik iz Banje Luke u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti. Kada je riječ o aprilu ove godine, najviša plaća iznosila je 25.185 KM. I ova plaća ostvarena je na području Banje Luke, ali u i djelatnosti osiguranja – pojasnili su.

Dodali su da kad je u pitanju maj ove godine, najviša plaća iznosila je 30.876 KM.

– Ova plaća je ostvarena u Bosanskoj Gradišci i ponovo u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti – naglasili su.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Meso luksuz za svakog drugog stanovnika

Svaki drugi stanovnik BiH nije u mogućnosti kupitii meso ili ribu tri puta sedmično zbog visokih cijena i niskih...

Još vijesti za vas