Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Evo koliko je novca prikupljeno od akciza na naftu u 2022. godini

Nemojte propustiti

Od akciza na uvoznu naftu i naftne derivate Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u prošloj je godini prikupila 509,7 miliona KM, dok je u istom periodu od akciza na domaću naftu i naftne derivate prikupljeno 4.227 KM, podaci su Uprave.

UIO je na ime naknade za puteve, takozvanu putarinu, iz cijene nafte i naftnih derivata u 2022. godini inkasirala skoro 235,2 miliona KM, pri čemu najveći prihodi potiče od putarine na uvozene nafte i naftnih derivata, dok je od putarine uz cijene domaće nafte i naftnih derivata naplaćeno 16.349 KM, prenosi Srna.

U prošloj godini prihodi UIO je na ime naknade za izgradnju auto-puteva iz cijene nafte i naftnih derivata, a koja iznosi 0,25 KM po litru, prikupila nešto više od od 392 miliona KM, od čega je 63.294 KM iz cijene domaće nafte i naftnih derivata, a ostatak se odnosi na uzvoznu naftu i naftne derivate.

Upravo se čita:  Evropi prijeti velika kriza zbog brutalnog ljeta: Šta očekuje BiH?

Iz Uprave preciziraju da prihodi od putarine za izgradnju puteva, koja iznosi 0,15 KM po litru nafte i naftnih derivata ulaze u kumulativ prihoda od indirektnih poreza za raspodjelu zajedno sa PDV-om, carinom, akcizom, putarinom i drugim prihodima.

Raspodjela ovih sredstava vrši se nakon izdvajanja sredstava rezervi za povrat PDV-a obveznicima indirektnih poreza i sredstava koji se doznačavaju institucijama BiH, te korisnicima prihoda – Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu na dnevnoj osnovi, a prema koeficijentima koje odredi UIO.

Upravo se čita:  Iz Trebinja krenuo autobus na miting podrške Vučiću u Beograd: Plaćen im je prevoz i prenoćište

Prihodi od putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva raspodjeljuju se prema odluci o privremenoj raspodjeli koju je 2018. usvojio UO UIO tako da 10 posto ostaje na podračunu Centralne banke BiH i služit će za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele, a preostalih 90 posto prihoda dijeli se između entiteta i Brčko distrikta – 59 posto pripada FBiH, 39 posto Republici Srpskoj i dva posto Brčko distriktu.

Prema navedenoj odluci, UIO je u 2022. godini, nakon izdvajanja sredstava za povrate putarina u iznosu 111,9 miliona KM, te nakon izdvajanja 10 odsto rezerve u iznosu od blizu 39,3 miliona KM, izvršio povrat preostalih oko 353,6 miliona KM entitetima i Brčko distriktu.

Upravo se čita:  Na hercegovačkim poljima nedostaje radnika, nema ko da povadi krompir: Dnevnice idu i do 150 KM

FBiH raspoređeno je 208,6 miliona KM, RS 137,9 miliona KM, te Brčko distriktu nešto više od sedam miliona KM, navodi se u odgovoru UIO na pitanje poslanika u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Darka Babalja u vezi sa prikupljanjem akciza na naftu i naftne derivate i njihovoj raspodjeli.

Saldo na podračunu putarina u Centralnoj banci BiH sa završnim danom 2022. godine iznosio je blizu 202,6 miliona KM, od čega iznos od 11,3 miliona predstavlja 10 posto rezerve od prikupljenih putarina, a iznos od 191,2 miliona KM 10 posto rezerve od prikupljenih putarina za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, podaci su UIO.

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo