Utorak, 23 srpnja, 2024

Evo šta donosi EU: Voda će se morati kupovati kod privatnika, kažnjavanje zbog domaćeg sjemena…!?

Preporučeno

Mediji su se opširno raspisali o mjerama koje za svoje članice, među kojima će uskoro biti i Hrvatska, a žele to postati i ostale države u regiji, donosi Europska unija.

euPodsjetimo, nedavno je Europska komisija predložila “smjernice za dodjeljivanje koncesija uslužnih djelatnosti” općinama gdje se lokalna uprava zapravo tjera na “otvaranje tržišta” – drugim riječima, na privatizaciju. A to znači i na privatizaciju gradskih vodovoda. Drugim riječima, voda će se morati kupovati kod privatnika – a znamo na šta bi to moglo izaći…

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s francuskim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan

Ovih dana dolazi vijest da će Europska komisija 6. maja poslati Europskom parlamentu i jednu novu “zanimljivu” uredbu, po kojoj će korištenje starih i rijetkih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu!

Tom uredbom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obavezno korištenje standardizovanog i unifikovanog sjemenja, pri čemu će korištenje starih, rijetkih i autohtonih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se sije ili sadi u privatnom vrtu!
Trenutno tri najveće korporacije – Monsanto, DuPont i Syngenta – kontrolišu 53 posto svjetskog tržišta sjemenja.

Upravo se čita:  Samo 44 posto djece u BiH ide u vrtić, u EU 92 posto

Međutim, kod takvih kompanija tržište sjemenja samo je sredstvo. Naime, riječ je o velikim proizvođačima herbicida, dakle hemijskim kompanijama, a tek onda i o proizvođačima sjemenja, koje uz svoje sjeme poljoprivrednicima, povrtlarima i voćarima nude herbicide i hemikalije bez kojih te sorte nije moguće uzgojiti.

Ni Sjedinjene Američke Države ne zaostaju. Američki predsjednik Barack Obama nedavno je potpisao zakon kojeg su odmah prozvali “zakonom o zaštiti Monsanta”.

Upravo se čita:  U dobro pripremljenoj akciji: Španska policija uhapsila 20 žena iz BiH

Oni koji ne budu postupali po uredbi biće strogo kažnjeni, a oni koji budu poželjeli da registruju vlastito sjeme suočit će se sa nepremostivim birokratskim preprekama.

Izvor: Doznajemo

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas