Petak, 9 lipnja, 2023

Evropska komisija predložila nova pravila za sigurnije proizvode u EU

Nemojte propustiti

EUROPSKA komisija predložila je ovaj tjedan nova pravila kojima želi poboljšati sigurnost potrošačkih proizvoda na europskom tržištu i nadzor tržišta svih neprehrambenih proizvoda, uključujući one uvezene iz trećih država, javlja HRT.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Dva zakonska prijedloga nadopunjuje i višegodišnji plan za nadzor tržišta koji predviđa 20 konkretnih mjera koje bi trebalo provesti kako bi se poboljšao tržišni nadzor po postojećem zakonskom okviru dok nova pravila ne stupe na snagu, što se očekuje 2015.

Svake godine na europsko tržište stignu na stotine opasnih proizvoda, uključujući one sa zabranjenim kemikalijama i igračke s kojima bi se djeca mogla ugušiti.

Godine 2011. potrošači su aktivirali europski sustav za uzbunu na opasne proizvode RAPEX 1.556 puta. Dvadeset i sedam posto tih slučajeva odnosilo se na odjeću i tekstil, 21 posto na igračke, 11 na motorna vozila, osam na kućanske aparate i sedam posto na kozmetiku. Prijedlozima se predviđaju, među ostalim, i mjere za bolje utvrđivanje podrijetla proizvoda.

Prihvate li ih Europski parlament i države članice, proizvođači će morati navesti državu podrijetla, ime i adresu na ambalaži svih potrošačkih proizvoda. Trenutačno je deset posto nesigurnih proizvoda na europskom tržištu nepoznatog podrijetla. Velika opasnost su proizvodi koji u EU dolaze iz trećih država.

Po sadašnjim propisima, ako jedna država članica odobri prodaju nekog proizvoda, proizvođač ga može distribuirati u cijeloj Uniji. Europska komisija predložila je ovaj tjedan nova pravila kojima želi poboljšati sigurnost potrošačkih proizvoda na europskom tržištu i nadzor tržišta svih neprehrambenih proizvoda, uključujući one uvezene iz trećih država, priopćeno je iz Bruxellesa.

 

(Hrt.hr)

Pročitajte još

Izdvajamo

Stiglo pojašnjenje smanjenja ograničenja brzine na glavnoj cesti u Sarajevu: Gdje će se voziti 30 km/h, a gdje 50 km/h

Veliku buru u javnosti izazvala je najava Vlade KS da će smanjiti ograničenje brzine u Sarajevu. Ministar saobraćaja Adnan Šteta...

Možda vas zanima i ovo