Utorak, 25 lipnja, 2024

Evropsko vijeće za pelet upozorilo na prevare kupaca u Bosni i Hercegovini

Preporučeno

"Firme koje se ovim bave, ciljano i ilegalno koriste prednosti našeg znaka kvaliteta ili neopravdano deklarišu svoj pelet kao A1 kvalitet te to objavljuju na svojim internetskim stranicama, brošurama, društvenim mrežama i drugim reklamnim materijalima", naglasili su.

Iz Evropskog vijeća za pelet (European Pellet Council) su saopćili da su sve češće zabrinuti zbog prevara kupaca peleta u Bosni i Hercegovini, objasnivši o kakvoj je prevari riječ.
Spomenuto vijeće čine evropski proizvođači peleta koji se certifikacionom šemom ENplus bore protiv proizvođača koji se koriste lažnim certifikatima. Napomenuli su da je ENplus vodeća svjetska certifikaciona šema za kvalitet peleta te da ovaj certifikat imaju mnogi bh. proizvođači.

Oni koji imaju ovaj certifikat njime garantuju kvalitet peleta. Zapravo, certifikat je, kako su naveli u Evropskom vijeću za pelet, ključan argument profesionalnosti u ovoj djelatnosti. Kao najznačajnije su istakli to da se spomenuti certifikat koristi u borbi protiv prevara. Upozorili su da je najčešći oblik prevare korištenje zaštićenog znaka ENplus u reklamne svrhe.

Upravo se čita:  Wizz Air "pojačao" jednu liniju: Politička prepucavanja oko tuzlanskog aerodroma ne prestaju, čeka se tematska sjednica

“Firme koje se ovim bave, ciljano i ilegalno koriste prednosti našeg znaka kvaliteta ili neopravdano deklarišu svoj pelet kao A1 kvalitet te to objavljuju na svojim internetskim stranicama, brošurama, društvenim mrežama i drugim reklamnim materijalima”, naglasili su.

U Evropskom vijeću za pelet tvrde da pojedini proizvođači peleta ilegalno stavljaju znak ENplus na svoje vreće peleta. Prema njihovim navodima, navedeno nije jedini oblik prevara.

“Falsifikuju certifikate u postupcima javnih nabavki, čime zavaravaju kupce da je njihov pelet ENplus certifikovan, prikazujući kvalitet s krivotvorene ocjene sukladnosti ili nekim drugim lažnim dokumentima”, dodaju.

Upravo se čita:  Prodat dio FIS-ovog poslovnog carstva, stiže novi investitor

Potvrdili su i to da pojedini certifikovani proizvođači peleta neispravno koriste znak ENplus, za šta su naveli da se time stvara pogrešan utisak da je njihov sav proizvedeni pelet ENplus certifikovan, što ponekad nije slučaj. Poručili su kupcima da budu oprezni kada je u pitanju znak ENplus.

“Kompletan znak ENplus uvijek sadrži tri dijela – ENplus logo, identifikacioni broj certifikovane kompanije i oznaku kvaliteta peleta (kod peleta u vrećama to može da bude A1 ili A2 klasa). Identifikacioni broj kompanije počinje s dva slova koja označavaju državu porijekla proizvođača (za Bosnu i Hercegovinu je to BA). Iza ovih slova su brojevi koji su jedinstveni za proizvođača ili trgovca”, objasnili su.

Upravo se čita:  On je najbogatiji čovjek u entitetu RS: Evo šta sve posjeduje


U Evropskom vijeću za pelet su podsjetili da se zloupotrebom znaka ENPlus ne utječe samo na stvaranje nepravedne konkurencije između certifikovanih i necertifikovanih proizvođača, već se uzrokuje šteta samim kupcima jer, zavarani očekivanim kvalitetom peleta, mogu imati negativno iskustvo sa samim peletom i održavanjem kotlova usljed korištenja takvog peleta.

Na internetskoj stranici ENplus je lista certificiranih kompanija, njihovi ID brojevi i odobreni dizajn vreća za pelet. Spomenuti spisak je brzo provjerljiv. Na internetu je dostupna i lista kompanija koje zloupotrebljavaju ENplus znak te su iz Evropskog vijeća za pelet pozvali na prijavu zloupotreba, kao i na prijavu problema s kvalitetom peleta.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas