Nedjelja, 25 veljače, 2024

Fadil Novalić o minimalnoj plati od 1000 KM: “Može, ali …”

Preporučeno

– Minimalna plata mora rasti, bilo kroz zakon ili kako god. Tu imamo konsenzus i mi i Parlament i sindikat i poslodavci, ali kako?!

Gost O Dnevnika je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH. Na pitanje novinarao nastojanju Saveza samostalnih sindikata BiH za donošenje zakona o minimalnoj plati od hiljadu maraka. Sindikalisti smatraju da ne postoje nikakve zakonske ili druge prepreke. Šta kaže Vlada i kakve su šanse da se taj zakon konačno donese?, Novalić je dao odgovor:

Upravo se čita:  Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se "srede" evidencije nezaposlenih

– Šanse postoje, ja ne želim sad licitirati 1.000 ili 700 KM, ako bismo digli na 1.000 KM, sigurno bismo izgubili 50 hiljada radnih mjesta. Ali minimalna plata mora rasti, bilo kroz zakon ili kako god. Tu imamo konsenzus i mi i Parlament i sindikat i poslodavci, ali kako?! Nema problema oko povećanja minimalne plate, samo se radi o tome da to mora ići uz zakone o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima, gdje smo mi predvidjeli da se smanje obaveze. Tako da plata sa sadašnjih 543 naraste na 750 KM, koliko god se već dogovorili, da obaveze prema državi ne budu veće, nego ako može i manje. Mi ne želimo iz privrede uzimati novac koji možda pripada radnicima.

Upravo se čita:  Halil Bajramović i Fadil Novalić zvanično ostali bez mandata u Zastupničkom domu FBiH

Detalje pogledajte u video prilogu:

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas