Četvrtak, 29 veljače, 2024

Fadil Novalić za aferu “Respiratori” optužio aktuelnu vlast, tvrdi da nije dobijao naredbe od Sebije Izetbegović

Preporučeno

- Respiratori nisu kupljeni preko mene. Zakonski je bila zadužena Civilna zaštita. Civilna zaštita je kupila respiratore.

Bivši federalni premijer i aktuelni federalni zastupnik Fadil Novalić, govoreći za BHRT o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine kojom je u predmetu “Respiratori” proglašen krivim zajedno sa Fikretom Hodžićem i Fahrudinom Solakom, kazao je da se radi o političkom procesu.

– Slučaj “Respiratori” je kreiran, jednom ćemo to sve otkriti, sve smo to mi zabilježili. I jednom kada neki akteri budu sišli sa scene ćemo to lijepo prikazati javnosti. To su uglavnom ovi koji su sad na vlasti – rekao je Novalić.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

On je ustvrdio da nikada u SDA nije dobijao naredbe ni od koga, pa tako ni u procesu nabavke spornih respiratora. Na pitanje voditelja zbog čega je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju KS i da li je to imalo veze sa diplomama Sebije Izetbegović, Novalić je rekao da je on podnosio apelacije kada god bi neko od njega to zatražio, a u ovom slučaju je, kako je kazao, to bio Klub SDA.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Pojasnio je i zašto nije došao na izricanje prvostepene presude.

– Nisam došao jer nije zakonska obaveza. Dođem samo na ono što je zakonska obaveza. Jer nije meni niti ugodno doći tamo, stresno je to, nikada u životu nisam bio na sudu ni za šta, a kamoli za ovako krupnu stvar, to meni predstavlja svojevrsni stres – istakao je Novalić nastavljajući:

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

– Ja bih morao biti oslobođen. Ali je druga stvar šta će biti. To su ljudi u jednoj vikendici nacrtali plan, proces, jer imaju efektivnu vlast u sudovima, policijama. Respiratori nisu kupljeni preko mene. Zakonski je bila zadužena Civilna zaštita. Civilna zaštita je kupila respiratore.

Pogledajte kompletno gostovanje bivšeg premijera u jutarnjem programu BHRT-a:

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas