Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Fatalna Sunita stupila u štrajk glađu u KPZ Tuzla: Uzela daljinski iz ruke druge zatvorenice. Završila u samici nakon sukoba s njom

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Podsjetimo, Hidić je u prethodnom pismu koje je uputila ustvrdila da je izložena raznim vrstama psihičkog maltretiranja i zlostavljanja, a pribojavala se da će joj, upravo, biti izrečena kazna samice.

Sunita Hindić (25) stupila je u štrajk glađu u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Tuzla, u kojem izdržava šestogodišnju zatvorsku zbog ubistva mostarskog ugostitelja Nine Ivankovića (55).

Na taj čin odlučila se 19. oktobra, nakon što joj je izrečena disciplinska kazna – upućivanje u samicu u trajanju od 15 dana. Hindić je to ustvrdila u novom pismu koje je poslala na adresu dopisništva „Dnevnog avaza“ u Mostaru.

Podsjetimo, ona je u prethodnom pismu koje je uputila ustvrdila da je izložena raznim vrstama psihičkog maltretiranja i zlostavljanja, a pribojavala se da će joj, upravo, biti izrečena kazna samice.

Također, tada je navela da, zbog svega što joj se događa u KPZ-u Tuzla, pa i od pojedinih policijskih službenika/službenica, strahuje za vlastiti život.

Upravo se čita:  Šta se dešava u sarajvskom naselju Otoka? Helikopter, pucnjevi, specijalci... Ramo Isak je otkrio o čemu se radi

– Dogodilo se ono čega sam se najviše plašila. Po ulasku u samicu sam pokrenula štrajk glađu… Veoma se loše ophode prema meni, od medicinske službe pa do straže. Ne daju mi ni moju terapiju… Prije ulaska u samicu jedna žena me udarila u predjelu vrata. Nisam joj uzvratila jer je invalid… U UKC-u Tuzla, na Ortopediji, dijagnosticirano mi je ugnječenje vrata, a na Neurologiji trauma vrata – navela je u pismu.

Ustvrdila je da je, generalno, zbog loših uvjeta u samici, njeno zdravstveno stanje narušeno.

– Po cijeli dan sam na betonu, u ovih pet dana (u štrajk glađu stupila je 19. oktobra, a pismo je poslala 23. oktobra, op.a.) mi je dva puta pozlilo… Zvali su mi Hitnu, ali su me poslali na Neuropsihijatriju jer štrajkujem. Kada mi je ljekar pročitao da na uputnici piše suicidalne ideje, ostala sam u šoku. Tačno nisam znala da je štrajk glađu suicid, a oni su me natjerali na to – ustvrdila je Hindić u pismu.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za ovu populaciju - Penzioneri sada mogu raditi i primati penziju: Zasnivanje radnog odnosa bez obustave mirovine

Navela je da joj je disciplinska kazna preinačena s 20 na 15 dana odlukom direktora KPZ-a, nakon njene žalbe.

U obrazloženju rješenja po njenoj žalbi stoji kako joj je kazna izrečena zbog međusobne svađe i tučnjave. Navedeno je kako Hindić „ne negira da je uzela daljinski iz ruke osuđenice Emele Žuge, ali da već duži period trpi razna psihičko-fizička maltretiranja od te osuđenice“.

Upravo se čita:  Dijaspora iz BiH masovno kupuje nekretnine na obali Hrvatske

U rješenju piše da je disciplinska komisija na potpun i pravilan način provela disciplinski postupak te pravilno cijenila izjave svjedoka, ali da nisu prilikom odmjeravanja kazne cijenili sve okolnosti slučaja.

Međutim, Hindić je ustvrdila, kao i u prethodnom pismu, da je jedna policijska službenica insistirala na pokretanju disciplinskog postupka protiv nje.

– Ona je, čak, i diktirala kako će se napisati… – iznijela je Hindić te navela da se pritisak na nju vrši i zbog određenih sudskih procesa.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas