Srijeda, 17 srpnja, 2024

FBI: Muslimani odgovorni za samo 6 posto terorističkih napada

Preporučeno

Američka televizija CNN je 2011. godine objavila studiju koju su priredili profesori američkih Duke i North Carolina univerziteta u kojoj su zaključili da je “teroristička opasnost kojom prijete radikalizirani američki muslimani preuveličana”

Eksplozija u Bostonu (Foto: Arhiv)
Eksplozija u Bostonu (Foto: Arhiv)

Prema podacima Federalnog istražnog biroa (FBI), od svih teroristčkih napada počinjenih na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) samo šest posto su počinili islamski ekstremisti.

Prema rezultatima studije koju je, za period od 1980. do 2005. godine, uradio FBI, najviše terorističkih napada u SAD-u, u tom periodu, počinili su teroristi iz Latinske Amerike, i to 42 posto.

Poslije njih slijede pripadnici ekstremnih ljevičarskih grupa sa 24 posto, jevrejski ekstremisti 7 posto, islamski ekstremisti 6 posto, komunisti 5 posto, dok su pripadnici ostalih terorističkih grupa počinili 16 posto od svih zabilježenih terorističkih napada.

FBI je sačinio listu svih terorističkih napada počinjenih na teritoriji SAD-a od 1980. do 2005. godine prema kojoj se jasno može zaključiti da islamski ekstremisti u odnosu na ostale ekstremističke grupe u SAD-u nisu počinili najveći broj napada kako to nerijetko iznose američki mediji.

Američka televizija CNN je 2011. godine objavila studiju koju su priredili profesori američkih Duke i North Carolina univerziteta u kojoj su zaključili da je “teroristička opasnost kojom prijete radikalizirani američki muslimani preuveličana”.

Prema toj studiji, većina građana SAD-a žive u velikom strahu od radikalnog islama. Taj strah izazivaju desničarski islamofobi. Štaviše, prema pisanju CNN-a, u medijima se uvriježila fraza koja glasi “nisu svi muslimani teroristi, ali su skoro svi teroristi muslimani”.

Međutim, studija američkih profesora jasno pokazuje da takva percepcija nije ni blizu realnost, jer statistički podaci do kojih su oni došli ne podržavaju tako brzopleti zaključak.

Tako su, primjerice, u periodu od 1980. do 2005. godine na teritoriji SAD-a više terorističkih napada počinili jevrejski ekstremisti nego islamski.

Prema istom izvoru, glavni razlog zašto američki muslimani ne mogu dokazati činjenicu da iza terorističkih napada koji se povezuju s islamom u biti stoji jedna mala skupina, te da i neislamske grupe čine terorističke napade i to čak i u znatno većem procentu jeste to da mediji vrlo malo ili skoro nikako ne izvještavaju o tome.

Prema tome, američki profesori zaključuju da, ako se teroristički napad ne uklapa u model “islam je trajna i egzistencijalna prijetnja našem sistemu”, onda mu se jednostavno ne daje potrebni publicitet.

U studiji se napominje kako “islamofobi tvrde da je islam dogmatski teroristička religija i da svaki teroristički napad ima islamsku pozadinu. I oni, obično, ne znaju za onih samo šest procenata”.

Također, navodi se da bi izjave o tome da su latinoamerički ili jevrejski ekstremisti počinili veći broj terorističkih napada predstavljalo političko i društveno saomubistvo.

Prema istoj studiji, vrlo mali broj američkih muslimana su podlegli radikalizaciji poslije terorističkih napada koji su se 11. septembra 2001. godine desili u SAD-u.

U studiji je sastavljena lista od 139 osoba kategoriziranih kao američki muslimani koji su počinili neku vrstu terorističkog napada i koji su radikalizirani.

“Taj broj je vrlo mali u poređenju sa drugim nasilnim napadima u SAD-u”, navedeno je u studiji profesora američkih Duke i North Carolina univerziteta.

Također, u studiji se napominje kako statistički podaci jasno pokazuju da velika većina muslimana u SAD-u otvoreno odbacuje terorizam i ubijanje nevinih ljudi.

“Američko-muslimanske organizacije i većina muslimana koje smo intervjuisali tokom izrade studije odbacuju ideologiju radikalnog ekstremizma koji opravdava upotrebu nasilja za realizaciju političkih ciljeva”, kazao je jedan od autora pomenute studije prof. David Schanzer sa Duke univerziteta.

Međutim, u tekstu CNN-a u kojem je objavljena navedena studija napominje se kako su se poslije napada 11. septembra intenzivirale tenzije i netrpeljivost prema američkim muslimanima u vezi sa njihovom pripadnošću američkom društvu.

Studija zaključuje da politika koja otvoreno diskriminiše muslimane u SAD-u samo može povećati stepen domaćeg terorizma umjesto da ga smanji.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas