Srijeda, 28 veljače, 2024

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Preporučeno

U optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je lagala kako bi dobila američko državljanstvo.

Prema optužnici, ona je navodno služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH “Zulfikar” tokom rata u BiH.

Tomanić (51) je osumnjičena da je kao pripadnica te jedinice navodno sudjelovala u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti u logoru na planini Igman. Usto je Tomanić, koja je u SAD stigla 1997. kao izbjeglica, sakrila svoju ratnu prošlost pri podnošenju zahtjeva za američko državljanstvo, koje je stekla 2012. godine, što je po američkim zakonima kažnjivo.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

U optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

– Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD više od 10 godina, privilegije koje je navodno stekla laganjem da prikrije kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde će provoditi zakone o imigraciji naše zemlje kako bi osiguralo da Sjedinjene Američke Države ne služe kao sigurno utočište za progonitelje – rekla je v.d. pomoćnika državnog tužioca Nikol M. Argentiri (Nicole M. Argentieri) iz Kriminalističkog odjela Ministarstva pravde.

Upravo se čita:  Bosanka pretukla prolaznika, tvrdi da je vrijeđao zbog njenog porijekla

Prijete joj dvije optužnice i za svaku može biti osuđena na po 10 godina zatvora, a to bi značilo i automatsko oduzimanje državljanstva SAD.

Ratnu prošlost Nade istražitelji FBI-a otkrili su uz pomoć ministarstava pravosuđa BiH i Srbije te Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika Haaškog tribunala, stoji u saopćenju Ministarstva pravosuđa SAD.

– FBI, naši međunarodni partneri i Centar za kršenje ljudskih prava i ratne zločine pri Ministarstvu domovinske sigurnosti odlučni su istražiti sve slučajeve kršenja ljudskih prava, bez obzira na to gdje i koliko davno su oni počinjeni – naglašeno je u saopćenju uz poziv svima koji znaju za osobe povezane s kršenjima ljudskih prava da ih prijave.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas