Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Federacija BiH bi mogla proglasiti epidemiju morbila!

Autor:Redakcija

Preporučeno

Sve je izvjesnije da će se u Federaciji BIH proglasiti epidemija morbila.

– Mislim da će se proglasiti epidemija morbila u Federaciji BIH, poručio je u razgovoru za BHT pomoćnik ministra zdravstva Federacije BIH Goran Čerkez.

On je rekao da je realno da se to desi s obzirom na broj slučajeva morbila u dva kantona, te pozvao roditelje da vakcinišu djecu.

Podsjetimo, do sada je u Kantonu Sarajevo 11 potvrđenih slučajeva. Od danas su u Sarajevu otvorena dva posebna vakcinalna punkta koji se nalaze pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje se vrši vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Upravo se čita:  Dopune Zakona o radu: Moguć angažman studenata za rad na određeno

Pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti.

Zavod za javno zdravstvo KS će svakodnevno obavještavati javnost i zdravstvene ustanove o broju vakcinisanih pacijenata.

Upravo se čita:  Na birou u TK je više od 60.000 nezaposlenih. Zašto se onda većina privrednih subjekata pati s pronalaskom radnika?

“Ovo nam se dešava isključivo zato što djeca nisu vakcinisana. Sramotno je da nam u jednom evropskom gradu u 21. vijeku prijeti epidemija, a što se može spriječiti. Prioritet nam je da spriječimo širenje i vakcinišemo što više djece, stoga pozivam roditelje da se masovno odazovu i vackinišu svoju djecu”, dodao je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

Upravo se čita:  Fahrudin otkrio sve tajne egzotičnog vrta u Brezi: Banana u Bosni i Hercegovini može uspjeti! 

U TK je na području Živinica i Tuzle već ranije proglašena epidemija morbila.

„Kao ljekar i kao ministrica zdravstva, molim roditelje da vakcinišu djecu jer je vakcinacija jedini izlaz iz ovih problema koji mogu biti nesagledivi“, poručila je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas