Srijeda, 17 srpnja, 2024

FERK danas o cijeni struje: Sprema li se težak udar na privredu!?

Preporučeno

Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila vanjskotrgovinski deficit od oko četiri milijarde KM.

FERK danas ponovo odlučuje o zahtjevu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine za poskupljenje struje.

Federalna regulatorna komisija za energiju (FERK) danas ponovo razmatra zahtjev Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) za povećanje cijena električne energije. Direktor EPBiH, Sanel Buljubašić, ističe da je neophodno očuvati energetski sistem kako bi se osigurala stabilnost i održivost.

“U duhu dobrog privrednika i domaćina, mi moramo sačuvati energetski sistem. Ponovo ćemo se obratiti FERK-u sa novim zahtjevom i vidjeti šta bi eventualno bili razlozi ako nas ponovo odbiju. Naša je obaveza da čuvamo energetski sistem,” rekao je Buljubašić.

On je naglasio da posljednje pokretanje tarifnog postupka datira iz 2011. godine, uz manju korekciju 2015. godine, te da od tada nije bilo usklađivanja prodajnih cijena električne energije s proizvodnim cijenama.

Upravo se čita:  Popularni lanac pekara u BiH dobija novog vlasnika

“Mi smo danas daleko ispod nabavnih cijena kada je u pitanju prodajna cijena električne energije. Prošle godine Vlada je potpisala kolektivni ugovor sa rudarima, povećana je cijena uglja, Elektroprivredi je povećana cijena transporta od Željeznica, te su se povećali i drugi ulazni troškovi. Uz hronični nedostatak uglja, morali smo preduzeti mjere kako bismo stabilizirali situaciju. Ovo je praktično usklađivanje cijena sa potrebama proizvodnih troškova,” dodao je Buljubašić.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila vanjskotrgovinski deficit od oko četiri milijarde KM. Izvoz je bio za milijardu KM manji od uvoza svakog mjeseca, što bi moglo dovesti do rekordnog deficita od čak 12 milijardi KM do kraja godine.

Upravo se čita:  Igman Konjic nastavlja dominirati namjenskom industrijom

U prva četiri mjeseca ove godine, izvoz je bio manji za 8,3% u odnosu na isti period prošle godine. Razlog tome je, između ostalog, povećanje cijene struje privredi, što Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH nisu opravdale argumentima privrednika.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović, istakao je da će se ove promjene posebno odraziti na izvozne firme.

Upravo se čita:  Popularni lanac pekara u BiH dobija novog vlasnika

“Postoji mnogo kompanija u kojima cijene električne energije značajno utječu na cijene proizvoda. To je već borba posljednje tri-četiri godine,” rekao je Smailbegović za Biznis.ba.

Ramiz Karić, osnivač firme Herceg Srebrenik, naglasio je da Elektroprivreda BiH svake godine pokušava opteretiti privrednike s novom cijenom, iako postoji uredba o ograničenju rasta cijena.

“Problem je što su privrednici već ugovorili cijene i potpisali ugovore o prodaji svojih proizvoda. Te cijene se ne mogu mijenjati, a novi namet dolazi kroz skuplju struju. To je za poslodavce neprihvatljivo i nije moguće izdržati s ekonomskog aspekta,” kazao je Karić za Vijesti.ba.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas