Utorak, 5 prosinca, 2023

FHMZ izdao narandžasto upozorenje, ostanite kući ako baš ne morate vani

Udari vjetra se očekuju od 3 do 18 sati, a padavine sredinom dana i tokom poslijepodneva.

Preporučeno

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog jakog do olujnog udara vjetra, te lokalno jače pljuskove.

Udari vjetra se očekuju širom zemlje, a lokalni pljuskovi u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Udari vjetra se očekuju od 3 do 18 sati, a padavine sredinom dana i tokom poslijepodneva.

Napominje se da će udari juga biti između 60 i 80, lokalno do 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima će biti od 20 do 40, lokalno do 50 l/m2.

Upravo se čita:  Veći minusi, najavljen i novi snijeg: Evo kakvo nas vrijeme očekuje naredne sedmice

Preporuke, mjere, prema WMO (Svjetska meteorološka organizacija)
Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena.
Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom.
Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi.
Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Vremenska za nedjelju

U Bosni i Hercegovini danas će biti promjenljivo i nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetrovito u cijeloj zemlji uz umjereno i jako jugo, povremeno sa olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stepena.

Upravo se čita:  Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

U Sarajevu danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Većina padavina se očekuje od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18 stepeni.

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno sunčano na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U ostalim područjima pretežno oblačno vrijeme. Kiša je registrovana na zapadu i sjeverozapadu Bosne.

Temperature zraka u 7:00 sati: Bjelašnica 2 stepena, Ivan Sedlo i Sokolac 10, Bijeljina i Livno 12, Široki Brijeg 13, Sarajevo i Trebinje 14, Bugojno i Zenica 15, Mostar, Srebrenica i Tuzla 16, Bihać i Doboj 17, Prijedor i Sanski Most 18, Banja Luka 19 i Neum 20 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo