Srijeda, 19 lipnja, 2024

FHMZ objavio dugoročnu prognozu: “Proljeću” je uskoro kraj, stiže promjena vremena

Preporučeno

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je prognozu do 9. januara 2024. godine.

Prostrana anticiklona i zračna masa sa juga usloviće sunčano i stabilno vrijeme u Bosni i Hercegovini. Bez padavina sve do pred kraj decembra uz natprosječno visoke temperature zraka.

Od petka više oblaka i uz frontalni sistem sa sjeverozapada moguće su kratkotrajne padavine u dane vikenda. Česte magle duž riječnih tokova te pojava temperaturne inverzije u kotlinskim predjelima Bosne biće glavna odlika vremena narednih dana.

Od 2. do 6. januara očekuje se stabilno vrijeme bez padavina, a novo pogoršanje uz padavine od 7. januara do kraja prognoznog perioda.

Upravo se čita:  Bošnjački povratnici u Trebinju uznemireni: 'Policija druge države ponovo u BiH, pozivamo institucije na hitnu reakciju'

Do 31. decembra vrijednosti temperatura zraka biće iznad prosječnih za ovaj period, jutra prohladna sa temperaturama zraka od -3 do 2 °C na planinama centralne i istočne Bosne, te od -1 do 4 u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C.

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, u granicama prosječnih, očekuje se od 1. januara do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka od -3 do 1, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 9 u Hercegovini do 14 °C.

Upravo se čita:  Ponovo se oglasila policija o filmskoj krađi pola miliona KM iz marketa u BiH: Traže se najmanje dva kradljivca

Snijeg moguć na novogodišnju noć

Podsjetimo, kako je najavio meteorolog Bakir Krajinović najavio, moguće je da na novogodišnju noć, tačnije 31. decembra, padne i snijeg.

Posljednih deset dana decembra će biti najtoplijih deset dana u BiH od kada postoje mjerenja u BiH. Do kraja mjeseca ćemo imati visoke temperature zraka, rekao Bakir Krajinović.

Upravo se čita:  Hodžu nakon bajram-namaza džematlije iznenadili s Passatom: U tajnosti skupljali pare

Najavio je i snijeg u BiH i to možda već za novogodišnju noć 31.12. 2023.

Ono što znamo je da će padavine biti na sjeveru naše zemlje, sužnjezicu i snijeg ćemo imati već prvog januara. Da li će biti par pahulja da nas uvedu u Novu godinu, još ne znamo, dodao je.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Bošnjački povratnici u Trebinju uznemireni: ‘Policija druge države ponovo u BiH, pozivamo institucije na hitnu reakciju’

Helikopter sa posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ovog će ljeta biti stacioniran u Trebinju, na jugu Bosne i Hercegovine. Kako...

Još vijesti za vas