Srijeda, 24 travnja, 2024

FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice, Sladić se fokusirao na jedan dan

Preporučeno

Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, i preostali dani februara će, kao i prethodnih 26 imaće proljetna obilježja.

Prije podne u našoj zemlji je bilo pretežno oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena u centralnim, sjevernim, sjeverozapadnim područjima Bosne i ponegdje u Hercegovini.

Temperature zraka u 10 sati (°C): Bjelašnica 0; Sokolac 7; Bihać 8; Sanski Most 9; Banja Luka, Prijedor, Zenica 10; Bugojno, Drvar, Ivan Sedlo, Livno, Tuzla 11; Bijeljina, Zvornik 12; Doboj, Gradačac, Sarajevo, Trebinje 13; Široki Brijeg 14; Mostar, Srebrenica 15; Neum, Stolac 16.

Danas će u BiH preovladavati preteženo oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. U Hercegovni i na jugozapadu Bosne povremeno jaki udari juga. Dnevna temperatura zraka od 12 do 18 °C.

Upravo se čita:  Ramo Isak o hapšenjima: Malo mi je ovo neozbiljno... Šta se čekalo godinama? To je trebalo odmah riješiti ako je bilo dokaza

Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, i preostali dani februara će, kao i prethodnih 26 imaće proljetna obilježja.

Naročito se to odnosi na temperaturu zraka, ali i na promjenjivost naoblake i kišu koja će biti izraženija na jugu i jugozapadu Bosne i Hercegovine. Slične vremenske prilike prognoziraju se i u prvim danima marta.

U utorak (27.2.) i srijedu (28.2.) puhaće slab do umjeren na momente na jugu i jugozapadu zemlje i jak vjetar južnog smijera. Temperaturni minusi će u većini područja izostati. Mogući su samo na visokim planinama.

Upravo se čita:  Sutra dženaza Midhatu Dedoviću koji je nestao u novembru prošle godine

Minimalne temperature zraka varirat će između 4°C i 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 11°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 11°C i 16°C, na jugu zemlje do 18°C.

U periodu od 4. do 7. marta, prema trenutnim prognoznim materijalima prognozira se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine, kako ističu iz FHMZ-s, očekuju se u prvom dijelu navedenog perioda.

“Zadržaće se nadprosječno toplo vrijeme s minimalnim temperaturama od 2°C do 8°C. Od 8. marta stabilnije vremenske prilike pratiće i pad temperature. Slabo izraženi mraz moguć je u centralnim područjima zemlje.

Upravo se čita:  Prognoza nije obećavajuća: “Zima” u aprilu će potrajati, evo kada stiže stabilizacija

Jutarnja temperatura između -1°C i 4°C u Bosni, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 5°C do 10°C, u Hercegovini do 13°C”, navode iz FHMZ-a.

Nedim Sladić, poznati bh. meteorolog, već je ranije najavio “dolazak” saharskog pijeska u našu zemlju. Sada se opet oglasio na društvenim mrežama i poručio: “Ovaj 29. februar 2024. će uistinu biti specifičan. Obilje saharskog pijeska u zraku”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije danas postiglo konsenzus o stavu u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće...

Još vijesti za vas