Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Firmu iz BiH preselio u Švicarsku: “Stanje je postalo neizdrživo. Ne mogu više plaćati enormne kazne…”

Preporučeno

Banjalučanin Radenko Dubravac je baš na sam Praznik rada, odlučio zatvoriti svoju firmu Mobil Trade u Banjoj Luci i preseliti je u Švicarsku gdje inače živi.

mobil-tradeNa ovakav korak odlučio se iz protesta jer smatra da su nameti na privredu previsoki, a ponašanje kontrolnih organa bahato, objavio je Respektmagazin.com.

Dubravac je na izlog svoje radnje u Gajevoj ulici, u strogom centru Banje Luke, postavio veliki natpis na kojem, između ostalog stoji da troje svojih radnika prepušta Zavodu za zapošljavanje, a da firmu seli u Švicarsku.

“Stanje je postalo neizdrživo. Sve se radi da se onemogući normalno poslovanje, umjesto da se uradi sve da se olakša privrednicima. Više ne želim da spašavam ovu firmu, i zato sam je zatvorio”, ogorčen je Dubravac.

Kap koja je prelila čašu bilo je ponašanje tržišnog inspektora Vase Tomića, koji je, kako kaže Dubravac, poslao kaznu ovoj firmi, jer uz nekoliko artikala, koji na lageru stoje deset godina, nije bilo uputstava na jezicima konstitutivnih naroda.

Inspektor je, tvrdi Dubravac, naložio da se to ispravi, kao i da mu se javi odgovorno lice, što bi značilo da bi vlasnik, zbog uputstva, morao doći iz Švicarske.

Radnici Mobil Tradea su našli sporna uputstva i lično odnijeli inspektoru, ali ni to nije bilo dovoljno.

SELI-U-SVICARSKU

“On je našao za shodno da napiše kaznu od 2.800 maraka, što ja više ne mogu plaćati. Ja sam dao 80 hiljada maraka da bi ova firma opstala, ali više ne mogu. Jedino mi je žao radnika, koji su tu radili godinama, ali ja za ovo nisam kriv”, kategoričan je vlasnik firme.

Radenko Dubravac kaže da ga više ništa ne može odgovoriti od namjere da firmu preseli u Švajcarsku, jer, kako ističe, u BiH nije moguće normalno poslovati. Firmu u Banjoj Luci je otvorio prije 15 godina, a sada kaže da je stanje gore nego ikad.

 

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas