Srijeda, 24 travnja, 2024

Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

Preporučeno

- Naš krajnji cilj može smetati samo onima koji se boje zakona, kriminalcima i njihovim mrežama koji godinama dobro žive na račun građana BiH.

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je kako će sjedište posebnh odjela Tužilaštva FBiH i Vrhovnog suda najvjerovatnije biti u sadašnjem hotelu Walter.

Istakao je kako će se aktuelna vlast potruditi da u što kraćem roku završi sve procedure i stvori neophodne tehničke uslove kako bi federalni USKOK profunkcionirao.

– Jučer je Vlada usvojila Inicijativu Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za obavljanje svih potrebnih procedura kako bi se nekretnina kojom trenutno raspolaže Agencija trajno ustupila Federalnom tužilaštvu ili Vrhovnom sudu u svrhu smještaja posebnih odjela. Sadašnji hotel Walter (nekad nekretnina u vlasništvu Emiran d.o.o) pravosnažnom presudom Vrhovnog suda trajno je oduzeta imovina stečena krivičnim djelom i opcija smještaja posebnih odjela upravo u ovaj prostor za sad je najizvjesnija i rezultat je višemjesečnih razgovora i konsultacija sa predstavnicima pravosudnih institucija i naših međunarodnih partnera koji pružaju punu podršku našim naporima da konačno nakon deset godina implementiramo Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji.

Upravo se čita:  Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Podijelili fotografiju iz aviona, digli tri prsta

Naravno, sad predstoje procedure koje je kao sam već i rekao neophodno provesti, jer to i jeste naš posao u cijeloj ovoj priči- stvoriti sve tehničke uslove da pravosuđe, u ovom slučaju federalni USKOK, kako ga kolokvijalno već svi zovemo zaista profunkcionira i nesmetano, profesionalno i nezavisno procesuira i kažnjava djela organiziranog kriminala i korupcije. Gledat ćemo da i taj dio posla završimo što je prije moguće.

Upravo se čita:  Ko je žena koja je udarila šakom od sto, "ušutkala" i izblamirala Vučića pred cijelim svijetom

Naš krajnji cilj može smetati samo onima koji se boje zakona, kriminalcima i njihovim mrežama koji godinama dobro žive na račun građana BiH. Zato nimalo neću biti skroman kad kažem da na putu konačne implementacije Zakona kojeg smo usvojili još u našem prethodnom mandatu računam samo i isključivo na sve one koji su pravnu državu u kojoj će se zakoni provoditi. Nastavljamo dalje, napisao je Nikšić.

Upravo se čita:  SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj unosa 45.000,00 eura, objavila je Carinska uprava Republike...

Još vijesti za vas