Srijeda, 19 lipnja, 2024

Gates: Iduća pandemija mogla bi biti smrtonosnija od kovida

Autor:Index.hr

Preporučeno

“Šansa da se dogodi još jedna pandemija u idućih 20 godina veća je od 50 posto”, rekao je Gates za Time.

Bill Gates jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i osnivač Microsofta, sudjelovao je na summitu Time 100 u New Yorku.

Rekao je da je covid dao priliku svijetu da se pripremi za buduće pandemije, osobito one koje bi dovele do velike destabilizacije društva.

Gates predviđa još jednu, puno smrtonosniju pandemiju

Službeni broj umrlih od covida u svijetu iznosi oko 6.3 milijuna, a stručnjaci procjenjuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva puno veći. Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da je bilo oko 14.9 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s covidom u 2020. i 2021. godini. Gates je upozorio da ne treba računati na sreću tijekom sljedeće pandemije.

Upravo se čita:  Na hadžiluku u Meki umrlo više od 550 ljudi

“Ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, od primjerice pet posto, to bi mogao biti kraj društva. Šansa da se dogodi još jedna pandemija u idućih 20 godina veća je od 50 posto”, rekao je Gates za Time tijekom summita.

Gates je dodao kako bi samo u sklopu preventivnih mjera i pripreme za sljedeću pandemiju trebalo izdvojiti najmanje oko milijardu dolara na svjetskoj razini. Osnivač Microsofta je pozvao svjetske čelnike da oforme globalni tim od oko 3000 stručnjaka za zarazne bolesti. “Oni sa svojim usuglašenim stavovima mogu pomoći čovječanstvu da bezbolnije i lakše prebrodi razorne pandemije”, kazao je.

Upravo se čita:  U Njemačkoj platili smještaj 4.600 KM, dočekale ih scene kao iz horor filmova

Ideju udruženih znanstvenika Gates je nazvao “Global Epidemic Response and Mobilization” te rekao da bi time upravljala Svjetska zdravstvena organizacija. Kako kaže, jedna od glavnih uloga udruženih znanstvenika bila bi obveza izvođenja vježbi izbijanja epidemije u pojedinim državama kako bi se provjerilo koliko su pripremljene.

Iduća pandemija mogla bi imati puno veću stopu smrtnosti od covida-19, smatra Gates.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Tragedija na Jablaničkom jezeru: Utopio se maloljetnik

U Jablaničkom jezeru u mjestu Radešine u Konjicu u utorak se utopio maloljetnik, izvijestili su iz GSS-a Prenj. Kako navode,...

Još vijesti za vas