Srijeda, 19 lipnja, 2024

Gazda iz Sarajeva, radnici nakon otkaza isplatio platu u feninzima: ‘Ovako vas poslodavc ispoštuje’

Preporučeno

 Nakon par dana “moljakanja” gazde da joj isplati plate, isti je odlučio platu joj isplatiti u feninzima. Skupio je 150 KM u apoenima od 5,10,20 feninga

U vremenu kada poslodavci ne mogu pronaći adekvatne radnike, i kada se u našoj zemlji sve više uvozi radna snaga, građani se pitaju ko je kriv zbog takve situacije. Jedni krive državu, drugi poslodavce, a treći radnike.

Donosi vam neobičnu situaciju koja je zabilježena danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Mlada radnica (identitet poznat redakciji portala Crna-Hronika) odlučila je nakon određenog vremena dati otkaz poslodavcu u Fast Food-u koji se nalazi na Čobaniji.

Nakon što nije uspjela bila zadovoljna sa uslovima rada ovog poslodavca, odlučila je istog obavijestiti o prestanku rada. Radnica je odradila otkazni rok, međutim nije dobila cijelu isplatu dnevnica koja je bila dogovorena.

Upravo se čita:  Gazda iz snova: Vlasnik bh. firme svim svojim radnicima platio ljetovanje u Neumu

Nakon par dana “moljakanja” gazde da joj isplati plate, isti je odlučio platu joj isplatiti u feninzima. Skupio je 150 KM u apoenima od 5,10,20 feninga, stavio joj u papirnatu kesu i predao joj.

Radnica je ostala u šoku koja tvrdi da joj je plata bila 1.000 KM od kojih je dobijala 850 na račun, i bonus je bio 150 koji je također išao na ruke. Dnevnica za rad u fast food-u bila je 30 KM. Nažalost ni bonus nije dobila ikao je radila cijeli mjesec.

Upravo se čita:  Kompanija iz BiH radnicima danas uplaćuje 2.520 KM jednokratne pomoći

“Radnica se požalila na smjenu koju joj je gazda odredio, a u pitanju je bio period za SFF. On se izderao na mene. Još jedna radnica je otišla kad i ja, i njoj nije isplaćeno ni tih 150 KM koje je meni isplatio kako je isplatio. Zakinuti smo i ja i ona za bonus koji je bio 300,400KM. Kolegica iz Prijedora je sve to pustila, a ja iz Sarajeva nisam. Ovako Vas poslodavac ispoštuje kad Vi date otkaz – izjavila je ogorčena radnica.

Svoj slučaj podijelila je na Facebook stranici “Crna lista poslodavaca BiH” na čijem čelu je Dražan Pejaković koji je cijelu slučaj prokomentarisao za portal Crna-Hronika.

Upravo se čita:  Dvije intervencije u bh. gradu: Vatrogasci izvlačili zmije iz porodičnih kuća

– Omalovažavanje radnika je i dalje prisutno. Opšte je poznato da koverta postoji skoro svuda, mada svjedoci smo da se sada i u kesama “dio plate” isplaćuje.

Ovo je tako ružno od strane poslodavca da svoje radnike na ovakav način ponižava, radnik je uredno zaradio svoju platu nije prosio za nju. Ovakvoj praksi se mora stati u kraj – izjavio je Dražan Pejaković za portal Crna-Hronika.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Počinje ljeto: Sutra će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta

Sutra je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta, iako je nama sudeći po...

Još vijesti za vas