Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Gazda iz Sarajeva, radnici nakon otkaza isplatio platu u feninzima: ‘Ovako vas poslodavc ispoštuje’

 Nakon par dana “moljakanja” gazde da joj isplati plate, isti je odlučio platu joj isplatiti u feninzima. Skupio je 150 KM u apoenima od 5,10,20 feninga

Preporučeno

U vremenu kada poslodavci ne mogu pronaći adekvatne radnike, i kada se u našoj zemlji sve više uvozi radna snaga, građani se pitaju ko je kriv zbog takve situacije. Jedni krive državu, drugi poslodavce, a treći radnike.

Donosi vam neobičnu situaciju koja je zabilježena danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Mlada radnica (identitet poznat redakciji portala Crna-Hronika) odlučila je nakon određenog vremena dati otkaz poslodavcu u Fast Food-u koji se nalazi na Čobaniji.

Nakon što nije uspjela bila zadovoljna sa uslovima rada ovog poslodavca, odlučila je istog obavijestiti o prestanku rada. Radnica je odradila otkazni rok, međutim nije dobila cijelu isplatu dnevnica koja je bila dogovorena.

Upravo se čita:  Muškarac ukrao pet metara drva: “Trebalo mu za zime, policija sve oduzela”

Nakon par dana “moljakanja” gazde da joj isplati plate, isti je odlučio platu joj isplatiti u feninzima. Skupio je 150 KM u apoenima od 5,10,20 feninga, stavio joj u papirnatu kesu i predao joj.

Radnica je ostala u šoku koja tvrdi da joj je plata bila 1.000 KM od kojih je dobijala 850 na račun, i bonus je bio 150 koji je također išao na ruke. Dnevnica za rad u fast food-u bila je 30 KM. Nažalost ni bonus nije dobila ikao je radila cijeli mjesec.

Upravo se čita:  Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

“Radnica se požalila na smjenu koju joj je gazda odredio, a u pitanju je bio period za SFF. On se izderao na mene. Još jedna radnica je otišla kad i ja, i njoj nije isplaćeno ni tih 150 KM koje je meni isplatio kako je isplatio. Zakinuti smo i ja i ona za bonus koji je bio 300,400KM. Kolegica iz Prijedora je sve to pustila, a ja iz Sarajeva nisam. Ovako Vas poslodavac ispoštuje kad Vi date otkaz – izjavila je ogorčena radnica.

Svoj slučaj podijelila je na Facebook stranici “Crna lista poslodavaca BiH” na čijem čelu je Dražan Pejaković koji je cijelu slučaj prokomentarisao za portal Crna-Hronika.

Upravo se čita:  Direktor škole iz BiH nije baš šampion u pismenosti: Pogledajte kakve pravopisne greške je napravio

– Omalovažavanje radnika je i dalje prisutno. Opšte je poznato da koverta postoji skoro svuda, mada svjedoci smo da se sada i u kesama “dio plate” isplaćuje.

Ovo je tako ružno od strane poslodavca da svoje radnike na ovakav način ponižava, radnik je uredno zaradio svoju platu nije prosio za nju. Ovakvoj praksi se mora stati u kraj – izjavio je Dražan Pejaković za portal Crna-Hronika.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Zvanično: Odluka o poništenju doktorata Sebije Izetbegović ide u Službene novine!

Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim se usvaja žalba Univerziteta u Sarajevu u predmetu “Sebija Izetbegović” i...

Možda vas zanima i ovo