Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Generalštab Srbije pokrenuo inicijativu za vraćanje obaveznog vojnog roka

Autor:Agencije

Preporučeno

Prethodno je ministar odbrane Miloš Vučević, najavio poketanje skupštinske procedure za ukidane odluke o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka i revidiranje zakona koji reguliše tu obavezu.

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsjedniku Republike Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

To je, kako se navodi, učinjeno “u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava”.

“Predlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbjednosne situacije i savremenih izazova s kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje”, navodi se u saopštenju.

Upravo se čita:  Hrvatica (42) zavela penzionera (74): Rekla mu da je doktorica, uzela mu 11.000 eura

Prethodno je ministar odbrane Miloš Vučević, najavio poketanje skupštinske procedure za ukidane odluke o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka i revidiranje zakona koji reguliše tu obavezu.

Vučević je za televiziju Hepi rekao da se inicijativa pokreće na osnovu procjene bezbjednosne situacije u državi i da mnoge evropske države ponovo aktiviraju obavezu služenja vojnog roka.

On je naveo da 13 godina nije bilo obaveznog služenja vojnog roka i da Vojska “sada ima potrebu za popunjavanjem rezevnog sastava”.

“Imamo 13 generacija gdje nije bilo obaveznog služenja vojnog roka, 13 generacija je izašlo iz rezervnog sastava Vojske Srbije. Naše potrebe, odbrambene i bezbjednosne, su da imamo nove regrute, nove obveznike i novi sastav, koji je uvijek spreman da čuva državu. To ne znači da se spremamo za sukobe ili da su neki ratovi na pomolu”, rekao je Vučević.

Upravo se čita:  Firma iz Hrvatske poslala radnike na rad u Njemačku: Radili na crno, njemačka policija ih privela

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to dobrovoljno žele.

Tema ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka nije nova u izjavama zvaničnika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao je 2022. godine, a godinu dana ranije je o tome govorio i tadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Zvaničnici Srbije u svojim izjavama ističu da Srbija nema i neće imati namjere da se pridruži NATO.

Upravo se čita:  Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Srbija je rijetka država Zapadnog Balkana koja ne želi da se pridruži tom vojnom bloku.

U slučaju da aktuelna vlast odluči da služenje vojnog roka vrati u redovne okvire, Srbija će se naći među rijetkim zemljama Evrope, poput Švedske, Litvanije ili Gruzije, koje su tu obavezu ukinule, pa ponovo uvele.

Evropske zemlje koje nisu ukidale obavezan vojni rok su Švajcarska, Norveška, Danska, Finska, Austrija, Turska, Estonija, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Grčka i Kipar.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas