Subota, 20 srpnja, 2024

Goražde dobija umjetna jezera po uzoru na Tuzlu

Preporučeno

Delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u četvrtak je boravila u posjeti Općini Tuzla, a cilj je bio upoznati praksu tuzlanskih slanih jezera i prenijeti je na područje Goražda, kako bi se iskoristio potencijal Drine i napravila umjetna jezera.

Foto:Arhiva
Tuzla

– Cilj nam je da našu Drinu obogatimo jezerima koje ima Tuzla, da probamo iskustva sa tehnološkim parkom prenijeti u Goražde, ali i prakse toplotne učinkovitosti – rekao je Emir Frašto, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Upravo se čita:  Srce mladog Mostarca Adnana Šemića nije izdržalo: Željko plakao kao malo dijete kada su mu javili, dio jetre donirat će njegovom bratu Anelu

Čini se da Goražde i Tuzla mogu obostrano učiti jedno od drugog, jer načelnik Imamović ovu saradnju vidi i u dalekoj budućnosti.

– Za sada ćemo pokazati tri dobre prakse, kako smo mi koristili prirodno naslijeđe, kod nas je to slana voda, a u Goraždu je to Drina, u funkiciji razvoja, turizma i boljeg života građana. Zatim, kako zaposliti visokoobrazovane mlade ljude, a mi imamo taj primjer, jer više od 300 takvih je našlo posao u vezi sa tehnološkim parkom. Treća tema je energetska efikasnost jer je to naša veza, a Goraže je bh. proizvođač led dioda, štedljivih sijalica koje su nezaobilaznih elemenat kada je u pitanju naša strategija energetske efikasnosti – rekao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Upravo se čita:  Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas