Srijeda, 24 travnja, 2024

Gorivo će pojeftiniti na 2 marke: Slijedi pad cijena i brojnih drugih proizvoda?!

Preporučeno

Pad cijene sirove nafte na Njujorškoj berzi na 92 dolara za barel utjecat će i na tržište derivata u našoj zemlji, kazao je Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH.

gorivo_pojeftinjuje

Hasić u razgovoru za “Dnevni avaz” najavljuje da će se trend pada cijene nafte u svijetu zadržati tokom cijele godine, što bi se trebalo odraziti i na formiranje novih cijena goriva u BiH, ali i drugih energenata.

– Ovo je izvanredna vijest, jer je stanje na tržištu nafte zaista dostiglo kritičnu tačku. Jasno je da je usporeni privredni rast smanjio cijene nafte na svjetskom tržištu, a taj trend zahvatit će i BiH. Takvo stanje potrajat će, sigurno, tokom cijele godine. S pravom se može očekivati da cijene goriva u ovoj godini idu i do dvije marke, ali zasigurno je da one neće prelaziti 2,35 KM po litru – tvrdi Hasić.

S obzirom na to da je cijena sirove nafte važan parametar u formiranju cijena na tržištu, Hasić tvrdi da bi u narednom periodu moglo doći i do smanjenja cijena osnovnih životnih namirnica, ali i cijena javnog prijevoza.

– Ovo je zasigurno velika povoljnost za građane BiH, za njihov budžet. Samim tim što će manje sredstava izdvajati za gorivo, životni standard stanovnika u BiH koliko-toliko će se poboljšati. Indirektno preko smanjenja nafte doći će i do smanjenja cijena prijevoza, tu, sigurno, ima prostora da nadolje ide od 15 do 20 posto – dodaje Hasić.
Ključni energent

Prema njegovim riječima, vlasti koje donose odluke o povećanju cijena, pogotovu usluga grijanja, prijevoza i stanarina, moraju imati u vidu činjenicu da je na svjetskom tržištu došlo do smanjenja cijene ključnog energenta, što znači da nema opravdanog razloga za toliki najavljeni procent povećanja usluga.

– Povećanje od dva do pet posto udar je na životni standard, da ne govorim o 20 ili 30 posto, kako najavljuju. Takvo nešto je prosto nedopustivo. U narednom periodu, koliko znam, neće biti značajnijeg utroška plina, što bi moglo dovesti i do pada cijene ovog energenta na svjetskom tržištu, te i u našoj zemlji postoji mogućnost smanjenja, a ne povećanja – ističe Hasić.

(Avaz)

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas