Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Grad u FBiH ‘na samrti’: Odlaze mladi, bježe investitori, sad su ostali i bez jedine banke

Preporučeno

U ovoj je općini do prije nekoliko godina bilo mnogo više života nego danas. Jer sada nemaju ni banke. Pravi to problem i mladima, ali i starima, a ponajviše – poduzetnicima.

U Bosanskom Petrovcu svakodnevno su suočeni s odlaskom mladih, investitora i padom ekonomije – već više od godinu prisutan je i dodatni problem. Ova općina, naime, nema banku.

Naizgled ne toliko značajno, u praksi od velike važnosti. Samo za privrednike to je putovanje od nekoliko kilometara do jednog od susjednih gradova.

U ovoj je općini do prije nekoliko godina bilo mnogo više života nego danas. Jer sada nemaju ni banke. Pravi to problem i mladima, ali i starima, a ponajviše – poduzetnicima.

Upravo se čita:  Besana noć u još jednom bh. gradu zbog snažnog vjetra: Grana pala na ženu, intervenirali i vatrogasci

Spase Lončar je obrtnik, a do prve banke mora putovati gotovo sat u neki od susjednih gradova.

– Imam registrovan obrt i moram ići u banku u Bihać ili u Ključ. Fali nam banka puno, ovdje su nekad bile dvije-tri, sad nema nijedne – priča on.

Sličnog mišljenja su mnogi. Kažu, tako jednostavna stvar im toliko komplikuje svakodnevnicu. S bankomatima se pate jer su preopterećeni, u pošti je uvijek gužva, a često fali i novca. Otići u drugi grad znači – uzeti slobodan dan na poslu.

Upravo se čita:  EU šalje novu pomoć: Po 5.000 KM za više od 1.500 građana BiH

– U pošti se čeka nekad i po više sati jer se moraš vraćati, objektivno je problem. Ko radi, mora uzimati slobodne sate ili dane. Ko radi mora predati pazar, mora sve obaveze platiti – ističe Lončar.

Ovog problema svjestan je i načelnik Općine Mahmut Jukić. Tvrdi, nastoji ga riješiti, ali rješenja zasad nema. Sve ide sporo.

– Obavio sam niz sastanaka s menadžmentima više banaka koje komercijalno djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, čak sam i Vladi Federacije uputio zahtjev kad je u pitanju jedna naša banka koja je u većinskom vlasništvu Vlade. Dosad nismo dobili pozitivan odgovor – ističe Jukić.

Upravo se čita:  Profesor Vedran Zubić objasnio zašto su zemljotresi česti u BiH

Postoje naznake da bi problem mogla riješiti jedna banjalučka banka, no građani su jasnog stava – ne vjeruju dok ne vide. Naizgled, nije presudan, ali problem u pozadini krije ozbiljne izazove. U doba kada domaće stanovništvo masovno odlazi u zemlje gdje je sistem uređen, u našoj zemlji i osnovna pitanja postanu goruća.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas