Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Građani bi mogli tužiti “Dukat” i “Vindiju”

Preporučeno

Teoretski moguće pokrenuti sudski spor, ali je na bh. sudovima teško dokazati koje konkretne posljedice po zdravlje je uzrokovala nedozvoljena tvar u mlijeku, smatra Dragan Doko

posiljke-Ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH Dragan Doko za agenciju Anadolija je izjavio da građani BiH mogu tužiti hrvatske proizvođače “Dukat” i “Vindiju” nakon što se dokazalo da uvezeno mlijeko ovih proizvođača sadrži opasni aflatoksin.

“Pokretanje sudskog spora u ovom slučaju je teorijski moguće. Međutim, uvijek se rade procjene koliko je moguće dobiti taj spor i kakav je mogući ishod. Još nismo imali takvih tužbi od strane građana i ja ne znam da je neko pokrenuo spor protiv ovih hrvatskih proizvođača”, kazao je Doko.

Napomenuo je da je u ovom slučaju vrlo značajno da se dokažu konkretne posljedice i štete konzumiranja sumnjivog mlijeka.

“Teško je dokazati uzročno-posljedične veze. Naprimjer, kako povezati korištenje mlijeka ili mesa i neke posljedice po zdravlje ljudi, kao što su i smrtni slučajevi”, istakao je Doko.

Kazao je da bi građani, prije pokretanja takvih sporova protiv hrvatskih proizvođača “Dukata” i “Vindije”, trebali izvršiti procjenu da li mogu dobiti taj slučaj.

Doko je dodao kako još uvijek nije stigao finalni izvještaj o sumnjivim proizvodima “Dukata” i “Vindije”, nakon čega će čitava situacija biti mnogo jasnija.

“Mi još uvijek nemamo ni konačnu potvrdu iz supervještačenja i laboratijske nalaze iz Beča. Još uvijek ne znamo kakvi su nalazi, ali indicije govore da se radi o materiji koja nije dozvoljena i koja je prešla neku graničnu vrijednost”, istakao je ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH.

On također smatra da građani u BiH, koji su konzumirali proizvode navedenih proizvođača, imaju svako demokratsko pravo da dobiju i kolektivnu kompenzaciju.

“Naravno da građani imaju to pravo. Također, naknada štete je u kolektivnom interesu. To je izazov, i potrebno je pronaći način da se ovakvi slučajevi u budućnosti više ne događaju”, kazao je Doko.

Međutim, napominje da je teško dokazati pričinjenu štetu kada je u pitanju čitavo društvo.

“Teško je to dokazati, iako je određena šteta kolektivnom interesu potrošača u BiH nanesena. Jasno je da su se konzumirali proizvodi opasni po zdravlje ljudi, ali vi ne možete utrvrditi u kojoj mjeri se to desilo, a teško da i vještaci kažu kako se to konkretno reflektiralo na zdravlje građana”, istakao je Doko.

On smatra da bi bilo dobro kada bi građani u BiH mogli dokazati da im je nanesena šteta prilikom konzumiranja mlijeka “Dukata” i “Vindije”.

“To je nešto što bi bilo dobro, da se nekako može ostvariti i da za takve slučajeve postoji sudska praksa. Ali, u BiH se to još nije desilo, da je neko tužio proizvođače, iako je to teorijski moguće”, kazao je Doko.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas