Subota, 13 srpnja, 2024

Građani Bosne i Hercegovine moći će od 1. jula aktivirati svoj digitalni identitet

Autor:Fena

Preporučeno

Almir Badnjević je govorio i o novim tehnologijama na izborima

80 posto građana BiH ove godine treba zamijeniti dokumente, za dva ili tri mjeseca će to biti milion dokumenata koji će biti zamijenjeni ove godine, kazao je Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, ali i istakao da, iako državni budžet nije usvojen, izdavanje ličnih dokumenta nije ugroženo.

“Mi znamo kad građanima istječe važenje dokumenta i naš je budžet jednostavno napraviti. Ove godine je broj zahtjeva duplo veći nego prošle godine. U narednih nekoliko mjeseci ćemo doći u situaciju da nećemo imati novca za dobavljače. Slali smo i urgencije, još nismo dobili odobrenje da će nam se odvojiti neka sredstva iz rezerve. Ne mislim voditi Agenciju, a da se duguje dobavljačima – od nadležnih ćemo tražiti da objasne zašto građani kad uplate ličnu kartu i novac legne na Trezor, nema tih dokumenata”.

Upravo se čita:  Guterres: Da sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da izgradimo svijet bez genocida

Badnjević je govorio i o novim tehnologijama na izborima, javlja Fena. U pitanju je pilot-projekt koji je finansirala Delegacija EU-a. Obratili su se nadležnim ministarstvima za potpuno realizovanje – i dobili negativan odgovor.

“IDDEEA, Delegacija EU-a i CIK će implementirati projekt. Svaki građanin će na biračkome mjestu pokazati ličnu kartu, ona će biti skenirana, građaninu će se uzeti otisak prsta – da se provjeri podudaraju li se podaci sa lične karte i otisak. Na taj način će se smanjiti mogućnost prevara – da jedna osoba dođe sa više ličnih karata”.

Upravo se čita:  Upozorenje Meteoalarma za subotu: Poduzmite potrebne mjere za svoju sigurnost, mogući kvarovi na infrastrukturi

Govorio je Badnjević i o tome zašto Vijeće ministara BiH nije dalo saglasnost za izgradnju zgrade Agencije u Banjoj Luci – iako postoje pozitivna mišljenja svih nadležnih organa.

“Ministri iz RS-a su glasali protiv. Možda se desi u drugom krugu glasanja. S ovim je pričinjena dodatna materijalna šteta državi. Svi oni koji postupaju tako – treba da i odgovaraju. Od 2011. je IDDEEA imala novac za izgradnju – jednostavno je izračunati koliko je on izgubio na vrijednosti”.

Upravo se čita:  Lažna bolovanja uzrokuju milionske gubitke za poslodavce u FBiH

Badnjević je kazao i kako je zbog ucjenjivanja podnio prijavu protiv Staše Košarca – a u vezi sa zapošljavanjima.

“Rečeno mi je – ukoliko ne bude tako, neće ti tačke prolaziti na Vijeću ministara BiH”.

Što se tiče digitalne transformacije – da se ukine barem jedan papir – Badnjević je naglasio kako su omogućili mnogo procesa da se elektronski razmjenjuju.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas