Srijeda, 22 svibnja, 2024

Građani FBiH će od sljedeće godine moći proizvoditi i prodavati viškove struje

Preporučeno

Primjena ovih zakona počet će tokom sljedeće godine, jer će u međuvremenu biti potrebno izmijeniti više podzakonskih akata.

Građani Federacije Bosne i Hercegovine će od sredine sljedeće godine moći proizvoditi struju i prodavati tu proizvedenu struju. To će značiti uspostavljanje koncepta prosumera (kupac – proizvođač).

Ovo je omogućeno nakon što je entitetski parlament ljetos konačno usvojio Zakon o električnoj energiji, Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti.

Međutim, primjena ovih zakona počet će tokom sljedeće godine, jer će u međuvremenu biti potrebno izmijeniti više podzakonskih akata. Kada počne primjena spomenutih zakona, osim što će se moći prodavati viškovi proizvedene struje, neće biti potrebna dozvola za proizvodnju struje u elektranama instalirane snage do jedan megavat.

Upravo se čita:  Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Pojednostavljeno, domaćinstvo koje bude proizvodilo struju npr. u svojoj solarnoj elektrani koju instaliraju na krov kuće, garaže ilinekog drugog objekta, moći tu struju trošiti za svoje potrebe, a višak proizvedene struje će moći prodavati.

Predviđeni su podsticaji za one koji namjeravaju struju proizvoditi iz obnovljivih izvora energije. Bit će omogućeno formiranje energetske zajednice kao pravnog lica kojeg čine domaćinstva, kompanije, lokalna samouprava (grad ili općina) i javne ustanove. Zakonom su definisani svrha i kontrola ove zajednice.

Upravo se čita:  Procjene UIO BiH: Narednih godina značajan rast prihoda od poreza

“Svrha je zaštita okoliša, ekonomskih ili socijalnih koristi članova ili vlasnika udjela, a ne ostvarivanje profita. Stvarnu kontrolu u energetskoj zajednici građana po principu ‘jedan član jedan glas’ imaju vlasnici udjela i/ili članovi zajednice građana koji nisu srednja ili velika pravna lica u smislu propisa kojima se uređuje oblast računovodstva i revizije”, ukazano je.

Energetska zajednica će morati dobiti dozvolu Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK) za obavljanje djelatnosti. Između ostalog, energetska zajednica će moći:

Proizvoditi struju, uključujući iz obnovljivih izvora energije;
Snabdijevati strujom;
Upravljati potrošnjom;
Skladištiti struju;
Pružati usluge punjenja električnih vozila.

Upravo se čita:  Led padao kao da je snijeg i uništio sve usjeve: Najavljeno novo veliko nevrijeme u BiH

U obrazloženju predloženog Zakona o električnoj energiji je naglašeno da se pojednostavljuje procedura priključenja energetskih postrojenja, instalirane snage do 23 kilovata, za proizvodnju struju iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe.

Osim toga, više neće biti potrebne urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Izradi navedenih zakona doprinijeli su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas