Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Građani mjesecima čekaju: Nova lista lijekova do 15. jula

Preporučeno

Koji su novi lijekovi koji će građanima biti dostupni u Ministarstvu zdravstva zasad ne mogu reći jer, kako ističe naša sagovornica, još nije sve pregledano

U Kantonu Sarajevo građani već nekoliko mjeseci čekaju da im budu dostupni novi lijekovi koji se očekuju na listi koju trenutno rade u Ministarstvu zdravstva KS-a. Kako za Oslobođenje kaže magistrica farmacije Bilsena Šahman, pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu KS-a, još nisu završili kontrolu predatih zahtjeva za listu. Komisija će taj posao završiti do 15. jula.

– Imamo 1.350 aplikacija/zahtjeva za listu i trebamo pregledati kompletnu dokumentaciju, rješenje o registraciji, certifikat, kontrolu kvaliteta, uputstvo za upotrebu, cijenu itd, napominje mr. Šahman, dodajući da u sklopu ove izmjene liste istovremeno rade i listu magistralnih i ampuliranih lijekova.

Upravo se čita:  Smrt dvojice mladića u FBiH upalila alarme: O morbilima će se tražiti očitovanje i od resornog ministra

Koji su novi lijekovi koji će građanima biti dostupni u Ministarstvu zdravstva zasad ne mogu reći jer, kako ističe naša sagovornica, još nije sve pregledano. Iz Ministarstva naglašavaju da će nova lista lijekova ravnopravno sadržavati i domaće i strane proizvođače.

– Uglavnom, biće lista sa više lijekova za pacijente KS-a, govori mr. Šahman.

Upravo se čita:  U koje države građani BiH mogu ući sa ličnom kartom? Ako vam ističe pasoš, dobro je znati ovo!

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uvrstio je na listu šest novih lijekova koji se izdaju na recept i dostupni su osiguranicima. Riječ je o lijekovima za hronične bubrežne bolesti povezane sa dijabetesom tipa dva kod odraslih, za oboljele od ulceroznog kolitisa, od bronhijalne astme, za liječenje neplodnosti, te terapiju za djecu zbog poremećaja uzrokovanog nedovoljnim izlučivanjem hormona rasta.

Na listu A uvodi se novi lijek somatrogon za djecu od tri do 18 godina koja imaju poremećaj uzrokovan nedovoljnim izlučivanjem hormona rasta, a koji se aplikuje jednom sedmično, što predstavlja značajnu olakšicu pacijentima.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Na listi lijekova FZO-a RS-a nalazi se još jedan lijek koji reguliše hormon rasta, ali je trenutno njegova globalna nestašica, zbog čega je stručna komisija predložila da se uvede još jedan lijek kako bi se poboljšala dostupnost terapije.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas