Srijeda, 21 veljače, 2024

Građani najavili tužbe za klevetu protiv Bevande i Pandurevićeve zbog izjava da su automobili pred Parlamentom ukradeni

Preporučeno

Građani koji su 5. juna parkirali automobile pred Parlamentom BiH najavljuju podizanje tužbe za klevetu protiv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, kao i protiv zastupnice u Parlamentu Aleksandre Pandurević zbog izjava koje su davali nakon protesta tvrdeći da su automobili ukradeni, saznaje Slobodna Bosna.

Nakon što su građani 5. i 6. juna blokirali zgradu Parlamenta BiH na Marijin dvoru tražeći donošenje Zakona o JMBG a potaknuti slučajem male Belmine Ibrišević koja nije mogla otići na liječenje u Njemačku jer nije mogla dobiti JMBG, Vjekoslav Bevanda je za list Glas Srpske izjavio:

„Protesti su sigurno politički motivisani i instruisani. Činjenica da je prošlog četvrtka ukradenim vozilima bio blokiran saobraćaj ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu najbolje govori o demonstrantima“, a desetak dana nakon toga, pridružila mu se i Aleksandra Pandurević izjavivši za ‘Novosti:

Upravo se čita:  U posljednjih 18 godina BiH po osnovu akciza i putarina na naftu, prikupila je 15,5 milijardi KM

“Probajte vi na trotoaru u Sarajevu da ostavite automobil, a izlazi iz parlamenta su dva dana bili blokirani sa šest automobila, od kojih su neki ukradeni.”

Vjekoslav Bevanda i Aleksandra Pandurević (Foto: Slobodna Bosna)
Vjekoslav Bevanda i Aleksandra Pandurević (Foto: Slobodna Bosna)

Građani koji su 5. juna parkirali svoje automobile pred zgradu ovih dana daju izjave u MUP-u KS u svojstvu osumnjičenih:

„Vodeći čovjek izvršne vlasti u BiH, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ovih dana je praktično zvanično proglašen lažovom od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a zajedno sa njim i poslanica SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević. Proteklih nekoliko dana, MUP Kantona Sarajevo uredno je poslao pozive vlasnicima svih automobila kojima je blokiran Parlament 5. i 6. juna ove godine, na davanje izjava u prostorijama MUP- a.

Pozivi na saslušanje učesnicima JMBG protesta počeli su stizati 22. jula. Osam učesnika koji su automobilima blokirali ulaz u garažu parlamenta osumnjičeni su prema Zakonu o sigurnosti na putevima za ometanje saobraćaja. (Član 3. Stav 2). Izjave se daju od 22.07. u policijskoj stanici Centar“, kažu u zajedničkoj izjavi građani koji su svojim, a ne ukradenim vozilima blokirali ulaz.

Upravo se čita:  Devet novih radara će biti postavljeno u KS, osam od njih u samom gradu

Za davanje izjava, u svojstvu osumnjičenih, traženi su Feđa Štukan, Zoran Ivančić, Aldin Arnautović, Ermin Zatega Duca, Dalibor Tanić, Boris Brkan, Darko Brkan i Zlatko Abaspahić.

U prostorijama MUP-a su im, kažu, predočeni zapisnik, fotografije i video zapisi, nakon čega su svi koji su do sada saslušani potvrdili da su to njihovi automobili i da su ih oni tu parkirali.

„Time je neopozivo demantirana tvrdnja Vjekoslava Bevande i Aleksandre Pandurević da su građani parlament blokirali ukradenim autima, jer su sva vozila očito bila uredno registrirana i nalazila se u evidenciji MUP-a.

“Budući da su Vjekoslavu Bevandi na raspolaganju podaci svih organa i institucija unutrašnjih poslova u Bosni i Hercegovini, te da se vrlo lako mogao informisati o tome da li su se pred Parlamentom nalazili ukradeni automobili, nema drugog zaključka nego da je premijer Bosne i Hercegovine ovakvu izjavu za medije dao sa predumišljajem, u cilju diskreditiranja građana koji su digli glas protiv njega osobno, Vijeća ministara i Parlamenta BiH kao saučesnika u ugrožavanju života djece i, nažalost, ubojstvu jedne bebe kojoj je onemogućena adekvatna zdravstvena skrb i pravovremeno liječenje u inozemstvu.

Upravo se čita:  UIO traži firmu za uništavanje 279 oduzetih vozila

Teško je očekivati da ćemo zbog ovoga čuti izvinjenje bilo od premijera, bilo od SDS-ove poslanice, ali bi im se moglo dogoditi da ga upute po sudskom nalogu, budući da građani koji su parkirali svoje “ukradene” automobile pred Parlamentom, najavljuju podizanje tužbe za klevetu”, kažu u izjavi.

Izvor: Slobodna Bosna

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas