Subota, 20 srpnja, 2024

Građani zabrinuti: Najezda zmija u Bosni i Hercegovini!

Preporučeno

Stanovnici gotovo svih dijelova BiH u posljednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

poskok-nakon-presvlacenja-1Naime, veliki broj ovih gmizavaca primijećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predjelima BiH.

Tako nam je jedan uplašeni čitalac rekao da je na saobraćajnici, na Manjači, vidio dvije crne zmije, koje su se “sunčale” na asfaltu. Isto tako, dosta zmija primijećeno je i na području Unsko-sanskog kantona, gdje mještani kažu da ih iznenađuje tolika pojava ovih gmizavaca. Međutim, zanimljivo je da mnogi građani navode da u ovo doba godine odavno nisu vidjeli toliki broj ovih opasnih gmizavaca, čiji ujed može biti fatalan. S tim u vezi, stručnjaci pojašnjavaju da bi sve to mogao biti uticaj poremećaja klime, jer zima nije bila toliko jaka, pa se može očekivati njihovo veće prisustvo. Dda zmija ima posljednjih dana u velikom broju, potvrdili su nam i u preduzeću “Eko-bel”, koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca. Tako nam je Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, rekao da su u posljednje vrijeme imali dvadesetak intervencija zbog pojave zmija.

Upravo se čita:  Vlada KS apeluje na građane da racionalno koriste vodu kako bi izbjegli redukcije, najavili i mjere

“To je veliki broj intervencija za ovo doba godine, a razlog se može tražiti u višem nivou podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo, pa su se pomjerile iz prirodnih staništa”, rekao je Šušnjar. On je istakao da se one u Banjaluci mogu očekivati blizu rijeka, u naselju Dolac, zatim na Kastelu, te u blizini napuštenih objekata.

Upravo se čita:  Upute ljekara koje mogu spasiti život: Evo kako pomoći sami sebi ako dođe do ugriza zmije

“Manje je problema u uređnim dvorištima, a moja preporuka je da ljudi svoja dvorišta drže uredna”, kazao je Šušnjar. Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljećnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama. Da biste što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih pantalona i visoke obuće kako biste zaštitili noge od ugriza.

Upravo se čita:  Gazde odlučuju hoće li radnici raditi po najvećim vrućinama

“Takođe, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom”, upozoravaju stručnjaci. Sa druge strane, nismo uspjeli saznati da li sve zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova, jer su nam samo u nekima od njih potvrdili da imaju.

(Nezavisne novine)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas