Srijeda, 21 veljače, 2024

Građanima BiH uskoro će biti dostupan elektronski potpis

Autor:Fena

Preporučeno

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević izjavio je da je tim korakom Agencija postala predvodnik u primjeni najnovijih sigurnosnih tehnologija za digitalno potpisivanje dokumenata.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) osigurala je 3. novembra 2023. certifikate za digitalno potpisivanje za svoje zaposlene koji su ovlašteni za potpisivanje akata iz njihove nadležnosti.

Tim korakom omogućeno je elektronsko slanje akata u budućnosti, kao i potpisivanje razmjene podataka između institucija pomoću kvalificiranog digitalnog potpisa.

Certifikate je dostavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, državna institucija akreditirana za izdavanje certifikata za digitalno potpisivanje pravnim licima, upisana u registar ovjerilaca pri Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Najavljene oluje i obilne padavine: Stiže promjena vremena, od "prave zime" nema ništa

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević izjavio je da je tim korakom Agencija postala predvodnik u primjeni najnovijih sigurnosnih tehnologija za digitalno potpisivanje dokumenata.

– Već nekoliko mjeseci smo uspješno primjenjivali ovo rješenje, čime smo unaprijedili efikasnost naših procesa i omogućili građanima jednostavniji pristup uslugama – kazao je Badnjević.

Podsjetio je da je Agencija ispunila sve uslove za izdavanje certifikata za digitalno potpisivanje, potvrđeno regulativom EU No 910/2015 EIDAS i auditima.

Upravo se čita:  Hotelijeri najavili iznimno uspješnu nadolazeću ljetnu sezonu u Neumu

Time su stekli preduslove za izdavanje kvalificirane potvrde u ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine (elektronski potpis), koja će biti priznata u pravnom prometu unutar i izvan zemlje kad se steknu i ostali uslovi tj. da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvoji odluku o cijeni navedenih certifikata.

– U skladu s našim strateškim usmjerenjima i s ciljem olakšavanja građanima ostvarivanja njihovih prava pred drugim organima i poslovnim subjektima, Agencija je uspješno implementirala rješenje za udaljeno digitalno potpisivanje dokumenata.

Upravo se čita:  Hoće li BiH doživjeti još jedan težak udarac ili će političari uraditi svoj posao: Evo šta bi značila "siva lista" MONEYVAL-a za našu zemlju

To rješenje koristi najnovije sigurnosne tehnologije za osiguravanje integriteta potpisanih podataka i identiteta potpisnika. Sve funkcionalnosti su u skladu s nacionalnim i EU propisima o digitalnom potpisivanju.

Korisnici će uskoro moći pristupiti ovoj usluzi i potpisati dokumente s bilo kojeg uređaja povezanog s internetom, što će im olakšati korištenje usluga pred nadležnim tijelima u BiH i poslovnim subjektima – saopćeno je iz IDDEEA-e.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Građanin je jučer policiji u Glini dobrovoljno predao veliku količinu oružja i municije, objavila je PU sisačko-moslavačka, piše Index.hr. Policiji...

Još vijesti za vas