Srijeda, 28 veljače, 2024

Građevinska industrija u Njemačkoj otpušta 10 hiljada ljudi

Preporučeno

„Očekujemo da će oko 10.000 radnika morati biti otpušteno u narednim mjesecima”, rekao je Tim-Oliver Miler, generalni direktor udruženja građevinske industrije HDB, njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Prvi put poslije više od 15 godina, odnosno od krize 2008. godine, ove 2024. ponovo će biti masovnijih otpuštanja radnika u građevnskoj industriji: procjenjuje se da će 10 hiljada ljudi će ostati bez posla.

Zbog krize u stanogradnji, njemačka građevinska industrija 2024. očekuje prva otpuštanja poslije finansijske krize 2008. godine, piše DW.

„Očekujemo da će oko 10.000 radnika morati biti otpušteno u narednim mjesecima”, rekao je Tim-Oliver Miler, generalni direktor udruženja građevinske industrije HDB, njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Razlog: slaba ekonomija u građevinarstvu. Dok su se komercijalna i javna gradnja 2023. zabilježili samo blagi pad prodaje, prodaja u stambenoj izgradnji pala je za 12 odsto, rekao je Miler: „Pretpostavljamo da će 2024. prodaja u stambenoj izgradnji pasti za dodatnih 12 posto.”

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

To utiče na ovu industriju. Prema istraživanju članova HDB-a, 55 posto od 450 anketiranih kompanija očekuje da će se njihov profit smanjiti 2024. godine. 60 posto firmi želi da zadrži radnu snagu na postojećem nivou 12 posto da poveća broj zaposlenih, a skoro trećina (29 posto) hoće da ukida radna mjesta.

Prema HDB-u, u građevinskoj industriji je 2023. bilo zaposleno 927.000 ljudi. Smanjenje od oko 10.000 radnih mjesta uključuje samo oko jedan posto radnih mjesta u industriji.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Predviđanja su ipak zabrinjavajuća, jer se očekuje da će 2030. godine u građevinarstvu nedostajati oko 120.000 stručnjaka, samo zbog demografskih promjena, rekao je generalni direktor HDB-a Miler.

„Šta god da se desi, moramo da zapošljavamo kako bismo održali nivo kvalifickovanih radnika – uprkos krizi.“

Njemačkoj je izgradnja stanova potrebna više nego ikad. „Pogotovo kada se ponovo pokrene motor za stambenu izgradnju, nedostajaće nam svaki pojedini kvalifikovani radnik kojeg smo sada u opasnosti da izgubimo.”

Upravo se čita:  Bosanka pretukla prolaznika, tvrdi da je vrijeđao zbog njenog porijekla

S obzirom na povećane kamate i poskupljenje građevinskog materijala, stambena izgradnja u Njemačkoj stoji u mjestu: Institut Ifo očekuje da će 2024. biti izgrađeno samo 225.000 stanova, u poređenju sa procijenjenih 270.000 prošle godine. DZ banka takođe vidi trend pada: do 2025. godine broj završenih stanova na godišnjem nivou mogao bi pasti na 200.000 stanova.

To bi bilo upola manje nego što je vladajuća koalicija planirala i obećala. Istovremeno, postoji ozbiljan nedostatak stambenog prostora, posebno u gradovima, što je uticalo i na poskupljenje kirija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas