Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Gradonačelnica Sarajeva žestoko odgovorila Kalabuhovu: ‘Ruska kultura i balet dobrodošli su u Sarajevo, ruske agresorske snage nisu ni 1992-1995. ni danas’

Preporučeno

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, oglasila se na svom Facebook profilu, gdje je odgovorila Ambasadi Rusije u Bosni i Hercegovini povodom njihovog negodovanja u vezi sporazuma Sarajeva i Kijeva.

Poruku gradonačelnice Benjamine Karić prenosimo u cijelosti:

“Niste mjerodavni da govorite o ljudskim pravima, međunarodnom pravu te o suživotu u Evropi. Jer sama činjenica da je vaša zastava spuštena u Vijeću Evrope dovoljno govori da vi ne pripadate više evropskim vrijednostima koje su sve suverene i nezavisne države Evrope zajednički kreirale. Vaše ponašanje i djelovanje vas je odvojilo od evropske porodice zbog čega pati cijela Evropa kao i sami građani Ruske Federacije.

Vlast u Ukrajini je izabrana na demokratskim izborima, i svojim glasanjem na Generalnoj skupštini UN-a država Bosna i Hercegovina je jasno stala uz teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Stanovništvo Ukrajine svakodnevno pati zbog agresije Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i anektiranja ukrajinskih teritorija suprotno međunarodnom pravu.

Ambasada Ruske Federacije bi trebala poznavati pravni sistem države u kojoj je otvorena. Gradonačelnik Sarajeva ne odlučuje o nazivima ulica. Ruska kultura, balet, muzika su uvijek dobrodošli u Sarajevu kao i svaka druga kultura. Ruske agresorske snage nisu ni danas dobrodošle u Sarajevo kao što nisu bile dobrodošle ni u periodu od 1992.-1995. kada isti oni koji su učestvovali u opsadi Sarajeva učesvuju u ratnim zločinima i danas.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

Treba biti iskren – tada su i ukrajinski dobrovoljci učestvovali u opsadi Sarajeva, ali mi ne identifikujemo cijeli narod sa njihovim zločincima kao što ne identifikujemo ni ruski narod sa agresorima i zločincima koji danas ubijaju hiljade nedužnih u Ukrajini.

Nikada se ne odričem ni bosanskog, ni srpskog, ni hrvatskog jezika, ni latinice ni ćirilice.
Ne dozvoljavam državi koja je uložila veto u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da drži pridike o moralu. Vi, Putinova Rusija, trenutno ste vodeća sila terora, diskriminacije, gušenja istine i širenja laži u svijetu”, poručila je gradonačelnica Sarajeva.

Šta je poručila ambasada Ruske Federacije u BiH?

Podsjetimo, ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je izrazila negodovanje povodom sporazuma između Sarajeva i Kijeva o međusobnoj saradnji.

Upravo se čita:  Bećirović izrazio saučešće povodom smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija

Iz ruske ambasade uvredljivim riječnikom i nizom puno puta ponovoljenih laži ustvrdili su da je sporazum Kijeva i Sarajeva ispunjen licemjerjem.

“Da li potpisan sporazum znači da će gospođa Karić, u znak solidarnosti sa njenim novim partnerima, početi da preimenuje ulice Sarajeva po banderovskim izrodima? Da će zabraniti u prijestonici Bosne i Hercegovine rusku kulturu, rusku muziku te ruski balet? Da li to znači da će gospođa Karić, u skladu sa Članom 4, poslati dobrovoljce iz Sarajeva kako bi pomogli ukrajnskim neonacistima? I na kraju – kao vrhunac apsurda – ako je dokument potpisan na ukrajinskom i engleskom jezicima, da li to znači da se gospođa Karić odriče bosanskog, sprskog i hrvatskog jezika na kojima su, između ostalog, potpisani svi sporazumi između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije?”, navedeno je, između ostalog, u reakciji Ambasade Ruske Federacije u BiH, države čija vojska u proteklih devet mjeseci razara ukrajinske gradove na najbrutalniji i najmonstruozniji način, od kojih je neke bukvalno zbrisala sa lica zemlje i ubila na hiljade građana Ukrajine.

Upravo se čita:  Nova kapitulacija Milorada Dodika: Predsjednik SNSD-a odustaje od Izbornog zakona RS?

Kao i ko zna koliko puta do sada, Rusi su još jednom ubijanje i razaranje na teritoriju Ukrajine opravdali pričom o “neonacistima”, “fašistima”, navodnom “sedmogodišnjem bombardovanju” gradova u Donbasu…

“O kakvoj vladavini prava možete razgovarati s onima koji su uzurpirali vlast kao rezultat državnog udara 2014. godine čime su započeti dugogodišnji tragični događaji u Donbasu? O kakvoj posvećenosti ljudskim pravima možete ragovarati s onima koji su tokom sedam godina vršili sistematsko bombardovanje civilnog stanovništva pomoću zapadnog oružja, a zbog čega su ginuli i dalje ginu žene, starci i djeca? O kakvom mirnom suživotu možete razgovarati s onima koji su, kao što je već izvjesno, planirali upotrebom sile preuzeti teritoriju gdje su ljudi slobodnim demokratskim glasanjem izjavili da su protiv fašističkog režima? Kako gospođa Karić može komunicirati sa duhovnim sljedbenicima onih koji su bukvalno hiljadama uništavali Jevreja, Rusa, Poljaka, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas