Srijeda, 17 srpnja, 2024

“Gradska toplana” zaradila više od 50.000 KM: U Doboju platili grijanje za nepostojeće dane!

Preporučeno

Više od 50.000 KM zaradila je “Gradska toplana” na 9.000 korisnika grijanja kojima je iznos računa u februaru, koji ima 28 dana, obračunala isto kao i u januaru i martu, koji imaju tri dana više, žale se građani Doboja, koji traže da se ovaj problem što prije riješi.

radijator-Milutin Vulin, bivši predsjednik Zajednice etažnih vlasnika, kaže da su u Udruženju potrošača obećali da će podnijeti zahtjev “Gradskoj toplani” da se plaćanje računa reguliše i tačno utvrdi za pojedine mjesece u godini.

“Na osnovu ta tri dana platio sam šest KM više jer je dan grijanja 1,95 KM. Za zgradu od 80 stanova plaćeno je oko 150 KM više, a na nivou grada, koji ima 9.000 potrošača, taj iznos je veliki, više od 50.000 KM”, kaže Vulin.

Mladen Mićić, tehnički direktor preduzeća, u telefonskom razgovoru kazao je da se računi obračunavaju na mjesečnom, a ne na dnevnom nivou i zbog toga su računi isti za svaki mjesec bez obzira na to koliko on ima dana.

Razlog za to je i opštinska odluka o cijeni grijanja, koja je donesena krajem 2011. godine u lokalnom parlamentu, i od tada je na snazi.

“Mi još čekamo zvanično obrazloženje iz ‘Gradske toplane’ zbog čega je došlo do promjene načina obračuna računa za grijanje, a ukoliko se utvrdi da postoji odluka koja se retroaktivno primjenjuje na 2013. godinu pokrenućemo inicijativu da ona bude izmijenjena, jer je njome pogođeno oko 70 odsto korisnika grijanja”, kažu u dobojskom Forumu potrošača.

Snežana Šešlija, predstavnica Foruma potrošača, rekla je da će, ako građanima ne odgovara takav način obračunavanja i ispostavljanja računa, na prvoj tematskoj konferenciji pokrenuti inicijativu da se ta odluka promijeni.

Ukoliko je za izmjenu odluke potrebno više od šest-sedam mjeseci, dodaje Šešlija, to je moguće do početka sljedeće grijne sezone, jer gradska uprava neće imati argumenata da je ne promijeni, ako to građani budu tražili, a u 2014. godini računi za grijanje bi se plaćali po tačno utvrđenom načinu.

Izvor: Nezavisne novine

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas