Srijeda, 24 srpnja, 2024

Grčka na dobrom putu da ispuni uslove EU-a

Preporučeno

Grčka će ispuniti fiskalne ciljeve za ovu i sljedeću godinu, ali je potrebno da ostvari dodatne uštede kako bi ispunila uslove za 2015. i 2016. godinu, saopštila je danas Evropska komisija.

Grcka-zastava-1Ministri finansija zemalja evrozone danas će, kako se očekuje, u Briselu odobriti novu tranšu zajma Grčkoj od 7,5 milijardi eura, nakon što su inspektori EU i Međunarodnog monetarnog fonda dali pozitivnu ocjenu o stanju grčkih finansija prošlog mjeseca.

Nova grčka koaliciona vlada usvojila je nove mjere štednje, koje su zahtijevali kreditori, a Evropska komisija objavila je da su fiskalni rezultati za 2012. bolji od očekivanih, prenio je Rojters.

Komisija navodi da će ciljevi za ovu i narednu godinu biti ostvareni i da će zemlja 2014. godine ostvariti rast društvenog proizvoda za 1,5 odsto.

Atina je pod pritiskom kreditora smanjila budžetski deficit za dvije trećine od 2009. godine, na oko šest odsto društvenog proizvoda prošle godine.

Uprkos tome, potrebno je da Grci ostvare dodatne uštede kako bi ispunili plan o budžetskom suficitu od tri odsto 2015. godine i 4,5 odsto 2016. godine, navodi se u izvještaju.

Komisija je procijenila da će Grčkoj u 2015. i 2016. godini nedostajati još skoro osam milijardi eura.

(Srna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas