Srijeda, 28 veljače, 2024

Grlić Radman: Nadam se da još postoji prostora za dogovor Hrvata i Bošnjaka u BiH, Komšić je uzurpirao mjesto “hrvatskog člana BiH Predsjedništva”

Preporučeno

– Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava – rekao je Grlić Radman za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas nadu da bi hrvatski i bošnjački funkcioneri uz posredovanje Evropske unije mogli postići dogovor o načinu biranja delegata za Dom naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen.

Upravo se čita:  Dosjetljivi krijumčar pao na granici: Od droge napravio kolače, bočice sa sapunicom za balončiće sakrio u čarapu!

– Ja se nadam da postoji još prostora kako bi, uz zalaganje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, postigao dogovor o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora, kako BiH ne bi ušla u novu krizu – rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Michel je prošli vikend u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem. Nakon sastanka je objavljeno kako će se u prvome dijelu juna održati novi susret bh. političara u Briselu.

Upravo se čita:  Nova pravila u Srbiji: I vozačima iz BiH može biti oduzeto vozilo, provjerili smo zbog čega, kada i kako?

Hrvatski šef diplomatije naveo je kako su Hrvate u BiH u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i po puta brojniji Bošnjaci ocjenjujući tu praksu kršenjem Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

– To nije u duhu i slovu Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba biti slučaj i ovdje u BiH – istaknuo je.

Upravo se čita:  Firma iz Hrvatske poslala radnike na rad u Njemačku: Radili na crno, njemačka policija ih privela

Za Željka Komšića je rekao da je uzurpirao mjesto “hrvatskog člana BiH Predsjedništva”.

– Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava – rekao je Grlić Radman.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas