Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Grlić-Radman o govoru Komšića: Uzurpator i štetočina, usporava put BiH ka EU

- Nije nam jasno u ime koga Komšić to radi i zašto to radi. Još jedanput ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu - naglasio je Grlić Radman.

Preporučeno

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman poručio je u Njujorku da je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a neodgovorno i politički štetno te da se na taj način dižu tenzije i usporava put BiH prema EU.

Komšić je optužio Plenkovića za kršenje međunarodnog prava i uporedio ga s Putinom, a Grlić-Radman je kazao da je zapravo Komšić taj koji “krši međunarodno pravo jer parazitira na tuđem pravu, odnosno, on je uzurpator hrvatske kvote koja proizlazi iz činjenice međunarodnog sporazuma, a to je Detonsko-pariški sporazum”.

Upravo se čita:  Dodik o Helezovim tvrdnjama i dešavanjima u Banjoj Luci: Ovo i jest 99 posto Srbija

– Svaki narod ima pravo birati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, a on nije izabran glasovima hrvatskog naroda, već je uzurpirao to pravo zbog nesavršenosti toga zakona. To što on čini je apsolutno nečuveno – rekao je Grlić Radman.

Dodao je da svojim neodgovornim izjavama Komšić čini “veliku medvjeđu uslugu političkim liderima koji se u Vijeću ministara aktivno zalažu za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine”.

Upravo se čita:  Iz RS-a pozivaju na hapšenje Zukana Heleza!

– Zapravo je zahvaljujući Hrvatskoj – koja je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve i gdje predsjednik vlade Andrej Plenković posebno podržava BiH – Bosna i Hercegovina dobila status kandidata u decembru prošle godine, a sada se zajedno s drugim zemljama članicama zauzimamo za otvaranje pristupnih pregovora između BiH i Europske unije.

– Njegove su izjave jako štetne jer zapravo dižu nepotrebne tenzije i usporavaju put BiH prema EU. Nije nam jasno u ime koga Komšić to radi i zašto to radi. Još jedanput ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu – naglasio je Grlić Radman.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo