Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Grlić-Radman o govoru Komšića: Uzurpator i štetočina, usporava put BiH ka EU

Preporučeno

- Nije nam jasno u ime koga Komšić to radi i zašto to radi. Još jedanput ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu - naglasio je Grlić Radman.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman poručio je u Njujorku da je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a neodgovorno i politički štetno te da se na taj način dižu tenzije i usporava put BiH prema EU.

Komšić je optužio Plenkovića za kršenje međunarodnog prava i uporedio ga s Putinom, a Grlić-Radman je kazao da je zapravo Komšić taj koji “krši međunarodno pravo jer parazitira na tuđem pravu, odnosno, on je uzurpator hrvatske kvote koja proizlazi iz činjenice međunarodnog sporazuma, a to je Detonsko-pariški sporazum”.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

– Svaki narod ima pravo birati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, a on nije izabran glasovima hrvatskog naroda, već je uzurpirao to pravo zbog nesavršenosti toga zakona. To što on čini je apsolutno nečuveno – rekao je Grlić Radman.

Dodao je da svojim neodgovornim izjavama Komšić čini “veliku medvjeđu uslugu političkim liderima koji se u Vijeću ministara aktivno zalažu za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine”.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

– Zapravo je zahvaljujući Hrvatskoj – koja je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve i gdje predsjednik vlade Andrej Plenković posebno podržava BiH – Bosna i Hercegovina dobila status kandidata u decembru prošle godine, a sada se zajedno s drugim zemljama članicama zauzimamo za otvaranje pristupnih pregovora između BiH i Europske unije.

– Njegove su izjave jako štetne jer zapravo dižu nepotrebne tenzije i usporavaju put BiH prema EU. Nije nam jasno u ime koga Komšić to radi i zašto to radi. Još jedanput ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu – naglasio je Grlić Radman.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas