Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Hajr djelo bračnog para Okić: Novac za umru uložili u pronalazak pitke vode

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Ističe kako su supruga i on prije Kurban-bajrama odlučili da odlazak na umru odgode te da sredstva usmjere na pronalazak vode na Banderi.

Lijepa priča stiže iz Gradačca. Riječ je o hajratu hadži Tasina i hadži hanume Mine Okić, bračnog para koji je odgodio ovogodišnji odlazak na umru, preusmjerivši sredstva na pronalazak pitke vode na koti Bandera, na kojoj je prije sedam godina izgrađen spomenik „Ljiljan“, posvećen svim braniteljima BiH.

Kako je kazao Tasin, cilj je da svi imaju pitku vodu te je dodao da su u građevinskom odboru, koji broji 10 članova, mahom dobri organizatori i ljudi koji ne žale, kad god „zaškripi“, iz svoga džepa izvaditi novac, samo da poslovi ne stanu.

Upravo se čita:  Elvis i Fahreta osuđen: Lagali da im je sin bolestan i sakupljali novac za njega, prevarili ljude za 138.300 KM

– Mi smo na koti Bandera sagradili spomenik „Ljiljan“ koji okružuju stećci, spomen-sobu, autentičnu zemunicu, asfaltirali put do spomenika, ali nam je uvijek na umu bila pitka voda. Gotovo da nije bilo izlaza da se ovaj problem riješi – kaže hadži Okić, borac koji je branio svoj Gradačac i svoju domovinu i aktuelni predsjednik Gradske organizacije „Patriotske lige“ Gradačac.

Upravo se čita:  Drama u sarajevskom domu zdravlja: Podivljali muškarac prevrnuo kafe aparat, pa lopatom za snijeg napao recepcionerke na info-pultu

Ističe kako su supruga i on prije Kurban-bajrama odlučili da odlazak na umru odgode te da sredstva usmjere na pronalazak vode na Banderi. Tako je došao čovjek koji, uz pomoć strojeva, pravi bušotine i pronalazi pitku vodu. Nakon dva dana rada na dubini od 50 metara, na radost svih, potekla je voda.

– Ovdje će se posjetioci, a godišnje ih bude na hiljade, od sada moći napiti hladne, bistre, pitke vode, imat ćemo vodu za mokre čvorove, a višak ćemo usmjeriti mještanima Jasenice. Radosni smo što smo hajratom za svoje roditelje, svoju porodicu, riješili veliki problem – kazao je hadži Okić.

Upravo se čita:  Turisti hrle u Neum i pored poskupljenja, evo koliko je skuplje

– S vodom su spomenik „Ljiljan“ i cijeli kompleks, ali i ovaj kraj bogatiji. Dragi Allah je htio da vodu pronađemo na vrhu kote Bandera, s koje su se branili Gradačac i BiH – rekao je hadži Tasin Okić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas