Subota, 2 ožujka, 2024

Halal kvaliteta na svinjskom proizvodu: Reagovala nadležna agencija

Preporučeno

U skladu sa navedenim činjenicama, kako se pojašnjava, očigledno je da sporni proizvod Agencija nije halal certificirala niti izdala odobrenje za korištenje znaka halal kvalitete.

Agencija za certificiranje halal kvalitete upozorila je danas javnost da je došlo do neovlaštene upotrebe zaštitnog znaka halal kvalitete na proizvodu crnogorske kompanije Meso-promet d.o.o. Bijelo Polje.

– Zaprimili smo informaciju od konzumenta da su u prodajnim objektima u Podgorici primjetili ovaj proizvod koji je označen zaštitnim znakom halal kvalitete. Odmah smo kontaktirali kompaniju Meso-promet d.o.o. kako bismo dobili informacije o navedenom slučaju, te provjerili istinost navoda da se na haram proizvodima nalazi znak halal kvalitete i da, ukoliko potvrde istinitost navoda, odmah poduzmu mjere povlačenja proizvoda iz prodajnih objekata. Dobili smo informaciju od kompanije da se proizvod nalazio u prodajnim objektima u Crnoj Gori te da je odmah povučen iz prodaje – saopćila je Agencija ovim povodom.

Upravo se čita:  MUP RH objavio snimke: Vozači iz BiH probijaju rampe na granici, policajka se bacila u stranu da izbjegne udar

U saopćenju za javnost se podsjeća da Agencija vrši halal certificiranje u skladu s Procedurom halal certificiranja koja je usklađena sa međunarodnim standardima.

– Procesom halal certificiranja obuhvaćeni su pogoni za klanje i preradu goveđeg, pilećeg i purećeg mesa koji su fizički odvojeni od pogona za haram proizvode. Za proizvode koji su usklađeni sa zahtjevima halal standarda Agencija je izdala Halal certifikat i odobrila Listu halal certificiranih proizvoda na koje se smije aplicirati Halal znak. Lista halal certificiranih proizvoda može se provjeriti ovdje ili na stranici Agencije – kaže se u saopćenju.

Upravo se čita:  Firma iz Hrvatske poslala radnike na rad u Njemačku: Radili na crno, njemačka policija ih privela

U skladu sa navedenim činjenicama, kako se pojašnjava, očigledno je da sporni proizvod Agencija nije halal certificirala niti izdala odobrenje za korištenje znaka halal kvalitete.

– Proizvod koji ima i najmanji udio svinjskog mesa ne može biti halal certificiran. U konkretnom slučaju se radi o velikom propustu i grešci kompanije prilikom koje je haram proizvod označen znakom halal kvalitete. U skladu s našom Procedurom, Agencija je izdala hitni nalog za provođenje audita na licu mjesta, gdje će ovlašteni auditori utvrditi činjenice koje su dovele do zloupotrebe halal znaka Agencije. U skladu s rezultatima audita, bit će poduzete odgovarajuće mjere u skladu s Ugovorom o certificiranju halal kvalitete i Procedurom halal certificiranja, te o tome obavjestiti javnost – navodi se u saopćenju.

Upravo se čita:  Dosjetljivi krijumčar pao na granici: Od droge napravio kolače, bočice sa sapunicom za balončiće sakrio u čarapu!

Podsjeća se, također, da je Agencija za certificiranje halal kvalitete u cilju sprečavanja zloupotrebe zaštitnog znaka isti zaštitila kod Instituta za intelektualnog vlasništva BiH i na međunarodnom nivou kod WIPO Instituta u Ženevi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas