Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Haos na šalterima širom FBiH zbog novčane pomoći za ogrijev: “Ovo je sramota, žena je pala u nesvijest”

Autor:N1

Preporučeno

U općinama je moguće preuzeti prijavni obrazac, no neophodno je predati CIPS potvrde svih članova domaćinstva, kućnu listu, te dokaz o bankovnom računu. Najveće gužve upravo i jesu ispred objekata u kojima se izdaju CIPS potvrde.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nedavno je objavilo javni poziv za domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize. Riječ je o podršci u kupovini ogrijeva za zimsku sezonu. Građani će se moći prijavljivati do 10. novembra.

Ovo je stvorilo brojne probleme pojedinim institucijama širom Federacije BiH. Naime, ogroman broj potencijalnih korisnika pomoći danima stoje u redovima kako bi prikupili neophodnu dokumentaciju za prijavu na javni poziv.

U općinama je moguće preuzeti prijavni obrazac, no neophodno je predati CIPS potvrde svih članova domaćinstva, kućnu listu, te dokaz o bankovnom računu. Najveće gužve upravo i jesu ispred objekata u kojima se izdaju CIPS potvrde.

Upravo se čita:  Pretresaju se kuća i vikendica FUP-ovca Zorana Čegara, poznato je za šta se sumnjiči

Jedna od mogućih korisnica pomoći ističe kako joj je jako teško stajati u redu satima, jer je bolesna “od jutros od osam sati stojim ovdje, noge me bole, nisam zdrava, noge mi drhte. Bilo bi lakše da se sve može završiti na jednom mjestu, ovako idi gore idi dolje”, kaže žena iz okoline Živinica.

Jedan čovjek koji je također stajao u redu kaže “moramo, od jutra sam ovdje a još na dva mjesta nisam završio”.

Upravo se čita:  BiH pogodio zemljotres: "Dobro se osjetio", "Kratko, ali jako"

Stajanje satima u redovima za papir izazvalo je nezadovoljstvo među građanima. Svađe su nerijetke, međusobne prepirke ali i kritike na račun službenika koji rade u objektima u kojima se papiri izdaju.

“Ovo je sramota šta se radi, sramota Opštine, ovoliki narod da hoda na tri strane, Pošta, od sedam sati sam ovdje, pa dođi čekaj da se ovjeri, dođi čekaj da se samo preda. Evo žena pade tu u nesvijest”.

Korisnici penzija koji penzije primaju putem pošte, a nemaju otvoren račun u banci, u prijavnom obrascu trebaju navesti ime i prezime vlasnika računa, broj računa i naziv banke (nekoga od srodnika).

Upravo se čita:  Sudar helikopter MUP-a RS i drona, vlasnik pobjegao

Kategorije koje po Programu utroška sredstava imaju pravo prijaviti se na javni poziv jesu domaćinstva u kojima živi penzioner sa minimalnom ili zagaratovanom penzijom; domaćinstva u kojima žive primatelji stalne novčane pomoći; domaćinstva u kojima žive djeca koja su na federalnom dječijem dodatku i domaćinstva u kojima je dijete koje nema jednog roditelja, a u ovoj kategoriji, uz navedenu dokumentaciju, potrebno je priložiti i rodni list djeteta ili smrtni list roditelja, zavisno je li roditelj nepoznat ili je umro.

Javni poziv je otvoren do 10. novembra.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas