Subota, 2 ožujka, 2024

Haos u zagrebačkoj bolnici: “Poludio” uređaj za magnetnu rezonancu, “letio” krevet. Pozvana i policija

Autor:Redakcija

Preporučeno

Philipsov uređaj je doslovno svom silom povukao prema sebi metalni bolnički krevet s ulaznih vrata u prostoriju i koji je potom, prema informacijama Jutarnjeg lista, ostao tako ‘zalijepljen‘ za uređaj.

U Kliničkoj bolnici “Merkur” u Zagrebu jučer je došlo do incidenta u kojem je “glavni krivac” uređaj za magnetnu rezonancu.

Tokom prijepodnevnih sati uređaj je ‘poludio‘, no nije poznato još uvijek je li zbog nekog kvara ili ljudskog faktora pa je ostao upaljen ili prostorija u kojoj se nalazi otvorena. Koliko je vremena prošlo da je tako bio, ni to još uvijek nije utvrđeno, no ono što je uslijedio je sve zaprepastilo, pa je čak na mjesto događaja pristigla i zagrebačka policija.​

Philipsov uređaj je doslovno svom silom povukao prema sebi metalni bolnički krevet s ulaznih vrata u prostoriju i koji je potom, prema informacijama Jutarnjeg lista, ostao tako ‘zalijepljen‘ za uređaj. Pacijent s tog kreveta u tom trenutku na istome, srećom, nije bio pa je tragedija izbjegnuta i nitko nije povrijeđen.

Upravo se čita:  Nova pravila u Srbiji: I vozačima iz BiH može biti oduzeto vozilo, provjerili smo zbog čega, kada i kako?

Pričinjena je materijalna šteta čiji razmjeri još nisu utvrđeni jer, kako doznajemo, krajem sedmice u bolnicu bi trebali stići stručnjaci iz Njemačke kako bi pokušali odvojiti uređaj za MR od kreveta s kojim se doslovno sljubio te ujedno isti ponovno staviti u funkciju. Iako su u bolnici pomoću gurtni pokušavali odvojiti krevet, u ovom slučaju tzv. magnetičan projektil, iz zagrljaja skupocjenog aparata, to im nije pošlo za rukom. Jer magnetna sila je učinila svoje.

Iz bolnice za Jutarnji list kažu da je sve nakon događaja napravljeno po protokolu, da se provodi unutarnja kontrola kao i da je uviđaj u toku te se sačinjavaju zapisnici. Ali i da pacijenti bez te usluge uprkos navedenom neće ostati.

Upravo se čita:  Hrvatica (42) zavela penzionera (74): Rekla mu da je doktorica, uzela mu 11.000 eura

– Potvrđujemo da je došlo do prekida u radu uređaja za magnetnu rezonancu zbog kojih je isti trenutno van funkcije, te napominjemo kako provodimo postupak utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do prekida rada uređaja. Odgovore na Vaš upit ćemo Vam dostaviti po utvrđenju svih relevantnih činjenica koje su dovele do prekida u radu. Napominjemo kako nitko od pacijenata niti osoblja ustanove nije povrijeđen, a ustanova raspolaže još jednim uređajem za magnetnu rezonancu te će svi pacijenti ustanove biti zbrinuti na odgovarajući način – kažu za Jutarnji list iz KB Merkur.

Upravo se čita:  Dosjetljivi krijumčar pao na granici: Od droge napravio kolače, bočice sa sapunicom za balončiće sakrio u čarapu!

Iz PU zagrebačke su tek kratko potvrdili događaj s napomenom da se trenutno utvrđuju sve okolnosti.

Inače, nije prvi puta da se u navedenim situacijama u svijetu magnetičan predmet previše približi magnetu i da ga MR uređaj uvuče kroz otvor. Pa je tako zabilježeno u dosta slučajeva da su boce s anestetikom ili kisikom postale tzv. projektili, a u jednom slučaju je čak došlo i do smrtnog ishoda pacijenta koji se nalazio unutar MR uređaja kad mu je doletio metalni predmet.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas